Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерал Даковић на обиљежавању 100 година од побуне морнара у Боки: Црна Гора и идеје које су мијењале свијет

Објављено: 02.02.2018. 17:43 Аутор: ВЦГ

Синоћ је у дворани „Парк“ у Херцег Новом одржана Свечана академија поводом 100 година од побуне морнара у Боки, којој је присуствовао и в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић.

Он је истакао да се обиљежава важна историјска прекретница – вијек од краја Великог рата, када је срушена једна велика тиранија, а напредни свијет изборио за своју слободу.

„Међу претечама те идеје били су и морнари у Боки Которској“, истакао је генерал.

Побуна морнара у Боки избила  је 1. фебруара 1918. године на бродовима аустро-угарске ратне флоте „Санкт Георг“ и „Геа“. У побуни је учествовало око 6.000 морнара, који су преузели заповједништво на око 40 бродова у акваторијуму нашег залива. Бока је тада била изузетно важна поморска база аустро-угарске монархије. Побуна је насилно угушена 3. фебруара, ухапшено је 800 морнара и подофицира, пред пријеки суд у Котору изведено је 40, од којих су четворица осуђена на смрт и потом стријељани.

Генерал Даковић је истакао да ће крајем Великог рата Црној Гори, након огромних жртава бити одузето оно за шта се кроз вијекове борила – држава, право, част и слобода. Он је казао да су уважавање различитости, спремност и одлучност да се помогне слабијима и бране достојанство и понос, вјечне вриједности.

Начелник ГШ је, обраћајући се младима, казао да морају бити храбри и да уче на лекцијама  из прошлости, и позитивним и негативним.  

„Али, имајте на уму да ће одлуке које ви будете доносили у будућности мијењати свијет! То су вјеровали и они о којима данас говоримо, чијим се дјелима дивимо и чијим се сјенама поклањамо“, закључио је генерал Даковић.

Војска Црне Горе је у знак обиљежавања вијека од побуне морнара учествовала у бројним активностима. Командант Морнарице, капетан фрегате Веско Томановић је у присуству почасне страже Војске Црне Горе, положио вијенац са брода у море испред Кумбора.

Представници Војске Црне Горе положили су вијенац на мјесту стријељања морнара у Шкаљарима, а на прољеће ће ВЦГ организовати и веслачку регату у спомен на ове храбре људе.

На једном од бродова Морнарице премијерно ће бити изведена драма њемачког аутора Фридриха Волфа.
VCG VCG 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?