Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић разговарао са министарком културе Републике Хрватске Нином Обуљен Коржинек

Објављено: 05.02.2018. 01:01 Аутор: мку

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас у Котору са министарком културе Републике Хрватске Нином Обуљен Коржинек.

Министри су разговарали о заједничким пројектима двије државе који се реализују и пројектима који у наредном периоду могу ојачати и унаприједити нашу сарадњу.

 

Министар Богдановић је изразио задовољство што двије сусједне земље имају толико заједничких тема сарадње како у оквиру регионалних пројеката и иницијатива тако и кроз директну сарадњу наших институција културе.

 

Сарадња у области савременог стваралаштва оцијењена је као добар простор за заједничко наступање двије земље према другим земљама региона и шире. Министарка Обуљен Коржинек истакла је како је Хрватска заинтересована да заједно са црногорским институцијама и градовима креира пројекте сарадње и аплицира код ЕУ фондова, како у области савременог ствараластва тако и у области културне баштине. Посебно је препознат потенцијал који нуди фонд Европске уније, Креативна Европа, а који, како су закључили саговорници до сада нијесмо искористили на прави начин.  Договорено је да у сарадњи дескова за Креативну Европу заједно анимирамо институције и појединце у области културе како би искористили све могућности наведеног фонда.

 

Министри су разговарали о уписима Стећака - Средњевјековних гробаља и Венецијанских утврђења из XВИ и XВИИ вијека на УНЕСЦО листу, који су успјешно релизовани и истакли да они потврдјују наше заједничко културно и историјско насљеђе. Договорено је да се у наредним мјесецима додатно посветимо валоризацији и презентацији ових локалитета, јер могу знацајно допринијети јацању културне и туристичке понуде наших земаља.

 

У том  контексту је било ријеци и о југословенском павиљону у музеју Аушвиц Биркенау, за који су се министри сагласили да постоји снажно интересовање обије дрзаве за његово обнављање, о чему ће бити ријечи на министарском састанку почетком априла на Цетињу.

 

Разговарало се и о кандидатури Црне Горе за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства, пројекта на којем Црна Гора ради дуже вријеме и чију финализацију очекујемо већ у наредним мјесецима.  Министри су се сагласили да ће по овом питању наши експерти у наредним данима интензивно сарађивати како бисмо покушали да у директној комуникацији избјегнемо све евентуалне неспоразуме и отворена питања.

 

Министар Богдановић је истакао да је Бокељска морнарица, са више од 12 вјекова дугом традицијом, као цјелокупна организација, Законом заштићена као културно добро Црне Горе и истакао како њен значај превазилази било каква национална ограничења, јер је ријеч о културним вриједностима које припадају свим грађанима Црне Горе и са којима свако има право да се идентификује. Министар је навео и да у овом процесу посебно уважавамо УНЕСЦО Конвенцију о заштити нематеријалне културне баштине, и водимо рачуна да Црна Гора као грађанска држава која баштини мултикултуралност као основну вриједност, своје укупно насљеђе третира цјеловито и не дијели га по националној и другим припадностима, уважавајући све њихове посебности. 

 

Саговорници су, на крају, закључили да двије земље интензивно сарађују, али и да препознају и додатни простор за нове пројекте и иницијативе, о којима ће у наредним мјесецима два Министарства разговарати.  

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?