Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Лед расвјета штеди енергију и природу

Објављено: 04.02.2018. 18:00 Аутор: Министарство економије
Црна Гора одлучила је да постепено избаци са тржишта класичне сијалице са жарном нити. Од 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији. Представници Владе тврде даје циљ одлуке смањење трошкова. Већина анкетираних грађана сматра да је лед расвјета економичнија од класичне, али упозоравају да на тржишту има пуно сијалица које се брзо кваре.

Ministarstvo ekonomije
ОБАВЕЗЕ

Представници Министарства економије подсјећају да је уклањање са тржишта енергетски неефикасних уређаја процес у који је ЕУ кренула још 2012. године.

- Као држава која је у процесу приступања ЕУ, Црна Гора има обавезу, али и одговорност да примјењује директиве и најбољу праксу држава чланица ЕУ тврде представници овог Владиног ресора.

Они додају да је циљ поменуте праксе обезбјеђивање свих неопходних услова да се грађанима обезбиједи доступност и употреба само оних уређаја који су енергетски ефикасни и чијом се употребом смањују трошкови, а, самим тим, повећава ниво комфора живота.

Они наводе примјер употребе, односно трошкова које праве сијалице са жарном нити и лед сијалице.

- Сијалица са жарном нити снаге 100 вати (W) која ради у просјеку два сата дневно током читаве године при садашњој цијени струје потрошиће око 8,5 еура. Са друге стране, адекватна сијалица у лед технологији која има снагу 18W под истим условима коришћења потрошиће 1,5 еуро казали су из Министарства економије. Ово министарство донијело је правилник у складу са којим стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 100 W и веће неће бити дозвољено након 1. јула ове године.

- Исто важи за сијалице снаге од 75 W и веће од 1. јануара 2019, за сијалице снаге од 60 W и веће од 1. јула 2019, а од 1. јануара 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији навели су представници Министарства.

Представници тог ресора додају да је потенцијал за уштеде енергије примјеном мјера енергетске ефикасности, укључујући и коришћење лед расвјете у Црној Гори огроман у свим секторима потрошње. Када је ријеч о лед расвјети, из Министарства поручују да је поред економског аспекта, ова расвјета и еколошки прихватљива.

- О безбједности лед расвјете говори и чињеница да се широм свијета усвајају или су већ дужи низ година на снази регулаторни и законски оквири, који ограничавају или у потпуности забрањују употребу штетних материја приликом израде производа. На овај начин се, поред квалитета производа, омогућава и безбједност за кориснике објаснили су представници Министарства.

ВЕЛИКИ ИЗБОР

Говорећи о боји свјетла коју лед расвјета емитује, представници Министарства су навели да се на тржишту може наћи лед расвјета различитих техничких карактеристика.

Па корисници увијек имају могућност избора приликом куповине оваквих производа, у зависности од просторија које се освјетљавају, као и од личних афинитета рекли су представници овог ресора.

Према њиховим ријечима, у зависности од произвођача, техничких карактеристика самих производа, разликује се и квалитет понуђених производа.

Из Главног града Подгорице навели су да су ,,Комуналне услуге, уз њихову помоћ, у претходном периоду константно улагале значајна средства у модернизацију јавне расвјете што, између осталог, подразумијева увођење савремене лед расвјете на подручју главног града и општина у оквиру Главног града Голубовци и Тузи.

Они додају да је током 2016. и 2017. године предузеће "Комуналне услуге извршило уградњу око 2.700 лед свјетиљки.

План развоја система лед јавне расвјете на територији главног града предвиђа реконструкцију јавне расвјете у двије фазе. Прва фаза обухвата села и приградска насеља, док другом фазом биће обухваћена реконструкција јавне расвјете у градском језгру и градским насељима. Након испуњења зацртаног плана покривеност лед расвјетом биће 100 одсто -поручено је из Главног града.

ТЕНДЕРИ

Они подсјећају да је крајем прошле године расписан тендер за реконструкцију јавне расвјете (набавка и уградња лед свјетиљки) на подручју главног града и општина Тузи и Голубовци (прва фаза), чија је вриједност процијењена на 5,2 милиона еура.

- Тендером је обухваћена набавка и монтажа 11.050 лед свјетиљки које ће замијенити постојеће застарјеле свјетиљке. Тражене лед свјетиљке, поред смањене снаге у себи ће имати интегрисан систем за управљање количином свјетлости у пет нивоа, што додатно утиче на смањење у потрошњи електричне енергије за око 80 одсто објаснили су представници Главног града.

Из Црногорског народног позоришта је наведено да због процеса сценско-техничке продукције још не постоје адекватне алтернативе за поједине елементе сценске расвјете, како због начина управљања преко ДМX512 протокола, тако и због потребног фотометријског капацитета, гдје је термоотпорна или сијалица са ужареном нити још увијек незамјењива.

- Врло често без претходне припреме, ЕН препоруке као и друге препоруке (ВдС, ТУВ, АСХРЕ), постају дио нашег нормативног система, иако то није императивјер ради се о стандардима који се врло често допуњавају и у ствари су само препоруке, које због наших финансијских, али и других капацитета није могуће у потпуности примијенити нагласили су из ЦНП-а.

У ЦНП-у замијењено више од2.500расвјетних тијела

Црногорско народно позориште је 2013. године урадило прелиминарну процјену преласка са термоотпорних расвјетних тијела на неки од алтернативних расвјетних тијела (ЛЕД, ОЛЕД, ФЛУО и сл.).

- Процјена је износила више од 50.000 еура које би се кроз уштеде у потрошњи и одржавању исплатиле за око пет година.

С обзиром на то да је за такву активност била неопходна израда пројектне документације и обезбјеђење средстава из капиталног буџета државе, та активност није реализована казали су из ЦНП-а.

Саопштено је да се у оквиру редовног одржавања у ЦНП-у врши сукцесивна замјена термоотпорних расвјетних тијела са лед расвјетним тијелима.

- Узевши у обзир чињеницу да објекат ЦНП-а има 4.500 расвјетних тијела опште потрошње и скоро 250 тијела сценско технолошке расвјете, процес преласка још увијек траје са видним резултатима на уштеди електричне енергије. Већ имамо преко 1.000 комада лед сијалица опште расвјете, 25 рефлектора сценске расвјете и око 1.500 комада флуо расвјете рекли су из ЦНП-а.

У Сплендиду од почетка штедне сијалице

Из хотелске групе Монтенегро старс, у чијем саставу се, између осталог, налази хотел ,,Сплендид су нам саопштили да они нијесу чекали да им се наметне рјешење, већ су од оснивања компаније 2003. године кренули на дугорочно енергетски ефикасан, а тиме и еколошки и економски исплатив пројекат.

У самом старту нашег пословања постојао је један одсто класичних сијалица у нашим објектима, које су одмах замијењене казали су из те хотелске групе. Представници ове компаније су нагласили да је у пројекат енергетске ефикасности објеката ове хотелске групе на почетку пословања инвестирано чак 12 милиона еура. Они су саопштили да су још прије петнаестак година имали тада најмодерније верзије компакт флуор, халогених, неонских штедних сијалица.

Сваке године се из буџета издваја између 30.000 до 35.000 еура за набавку и замјену сијалица. То не значи да смо имали потребу да мијењамо штедљиве сијалице јер су се оне квариле, већ су се на тржишту појављивали нови модели, који су доприносили већој уштеди енергије и ми смо одмах куповали и мијењали расвјету постепено у сваком од наших објеката чим би се појавио неки нови производ- рекли су представници компаније.

Према њиховим ријечима, резултати ових инвестиција су се одмах показали.

Они су додали да су планирали да за набавку најсавременијих лед сијалица инвестирају 150.000 еура.

- То није трошак, већ инвестиција, а за крајње кориснике, наше госте квалитет свјетла који је неупоредив, при томе штедимо енергију и људство поручено је из Монтенегро старса.

Анкета 

Марина ПОПОВИЋ: Одавно не користимо класичне сијалице јер ми супруг купује нове лед сијалице, које су доста штедљивије. Задовољна сам са њима, али неке трају дуже, а друге краће зависно од тога гдје их купимо. Раније смо их куповали и на пијаци, али у сваком случају трају дуже од класичних. Посебно су нам се показале добро у кући коју имамо у Колашину, гдје иако често долази до промјене напона лед сијалице доста трају.

Жељко НЕДОВИЋ: Сматрам да су лед сијалице много економичније од класичних. Већ дуже вријеме користим лед расвјету, завршио сам комплетну замјену расвјете и задовољан сам. Лед сијалице дуже трају, што зависи од врсте и квалитета. Бирам квалитетне марке, као што је Филипс, које дуже трају.

Весна АНДРИЋ: На појединим мјестима у кући имам лед сијалице, а на другим обичнекласичне, али нијесам задовољна ни са једним ни са другим. Често се дешава да лед сијалице не трају дуго колико би требале, неке ни три мјесеца. Зазирем од њих јер сам чула да имају неки веома отрован састојак ако се деси да пукне таква сијалица.

Саша МРВАЉЕВИЋ: Моје искуство са лед расвјетом је веома повољно. Са коришћењем лед расвјете се остварује 30 до 40 одсто уштеде. Ја сам лед сијалице ставио у читавој кући. Њихово трајање зависи од произвођача, али ако купите оригинал од мало познатијих марки то је добро рјешење.

С. ПОПОВИЋ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?