Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић разговарао са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Кемп

Објављено: 08.02.2018. 17:14 Аутор: Министарство културе
Црна Гора и Велика Британија реализују заједничке пројекте у области културе, али сарадњу можемо додатно ојачати и продубити, оцијењено је на састанку министра културе Александра Богдановића и амбасадорке Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Њ.Е. Алисон Кемп.

Састанку је присуствовала и директорица Британског савјета Вања Маџгаљ.

На састанку у Министарству културе је разговарано о моделима за повезивање институција културе двије земље, што је, истакли су саговорници наш заједнички циљ. Наглашена је потреба иновирања споразума о сарадњи, узимајући у обзир да је тренутно на снази Споразум између Савезне Владе Савезне Републике Југославије и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о сарадњи у области образовања, науке, културе и спорта, као и да је потребно дефинисати нове моделе сарадње у овој области.

Посебан акценат стављен је на сектор креативних индустрија, једне од приоритетних области рада Министарства културе у наредном периоду. Амбасадорка Кемп је истакла како искуства Велике Британије могу бити од користи Црној Гори у развоју овог сектора, као и њихова стручна помоћ, и позвала представнике Министарства културе да 12. фебруара, у организацији Британског савјета буду учесници на округлом столу на ову тему.

Министар Богдановић је посебно нагласио могућност успостављања сарадње у области филма кроз различите пројекте које спроводи Британски савјет. Саговорници су се сагласили да је потребно успоставити сарадњу са Филмским центром Црне Горе, који би могао учествовати у активностима Британског савјета, али и кроз његово дјеловање промовисати Црну Гору као филмску дестинацију. Министар Богдановић је информисао и да Министарство културе завршава процедуру учлањења у Еуримагес, фонд Савјета Европе намијењен кинематографији, чиме ће црногорски кинематографски сектор постати активни партнер у европској мрежи.

Министар Богдановић је амбасадорку Кемп упознао са медијским законодавством Црне Горе и планираним измјенама регулативе за ову годину. Он је саопштио и да је законодавни оквир Црне Горе у области медија базиран на принципима слободе изражавања, медијског плурализма, независне регулације и саморегулације. Такође је нагласио и да је Европска комисија оцијенила да је постигнут добар ниво правне усклађености, али и да Министарство културе у континуитету хармонизује медијско законодавство са стандардима и најбољим праксама земаља чланица ЕУ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?