Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Колашин: Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Међународној енергетској конференцији

Објављено: 11.07.2008. 23:25 Аутор: Говори и Изјаве
ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛО ЂУКАНОВИЋ

Говор на Међународној енергетској конференцији, Колашин, 11.јул 2008.године на тему:

Пословни амбијент у Црној Гори као предуслов за развој енергетике


Даме и господо,
поштовани гости,

Стратешка важност сектора енергетике за развој црногорске економије и друштва у наредном средњорочном периоду окупила нас је данас у Колашину на скупу посвећеном перспективама развоја ове привредне гране. Желим да захвалим свима који су допринијели да се идеја о одржавању конференције оваквог типа реализује, а посебно Организацији за индустријски развој Уједињених нација, која је, заједно са нашим Министарством за економски развој, њен организатор.

Транзиција црногорске економије, па и друштва у цјелини, успјешно је каналисана низом програмски цјеловитих и пажљиво имплементираних реформских процеса. Резултати нијесу изостали. Црна Гора је пред крајем транзиционог процеса, у смислу стварања темељних претпоставки на законодавном и институционалном нивоу. Ова фаза завршиће се када ступе на снагу имовински закони и јасно се уреде својинска права. Црна Гора већ дужи период има стабилан макроекономски амбијент са просперитетним трендовима и, што је још важније, са добро и одрживо профилисаним стратешким опредјелјенјима привредног развоја. Та опредјелјенја полазе од оптималног баланса између природних ресурса којима располажемо и реалних развојних потреба нашег друштва. Само одрживо комбиновање ових фактора може обезбиједити дугорочан економски раст.

Интензитет раста и развоја црногорске економије значајно зависи од инвестиционих капацитета, односно, од стварања конкурентног бизнис окружења које ће бити подстицај за њихову реализацију. Овом послу смо максимално посвећени, а потврда за то стиже кроз чињеницу да данас у Црној Гори свој бизнис обавља респектабилан број страних компанија и да смо прошле године имали око милијарду еура страних директних инвестиција. Желимо да Црна Гора у блиској будућности постане регионални бизнис центар, односно сједиште страних компанија које свој бизнис развијају овдје и у нашем окружењу. Но, чак и када иницијална заинтересованост инвеститора неупитно постоји, остваривање профита увијек је повезано са одређеним степеном пословног ризика. Обавеза државе је да те ризике умањи стварањем кључних амбијенталних претпоставки за успјешно пословање. Дакле, на системском плану, држава мора, у мјери максимално могућег, елиминисати постојеће пословне баријере и континуирано радити на учвршћивању правне сигурности инвеститора.

Овакво разумијевање улоге државе је резултирало низом активности које су наш економски простор већ позиционирале у категорију атрактивних инвестиционих дестинација. И у процесу приватизације, као и у новим развојним пројектима, показало се да је Црна Гора на правом путу када је ријеч о стварању стимулативног економског амбијента за различите модалитете развојног дјеловања. У том смислу, поред већ законски пројектованог снижавања пореског оптерећења да посјетим, стопа пореза на добит у Црној Гори је 9% и једна је од најнижих у Европи, стопа пореза на зараде ће са 15% колико је тренутно до 2010.године бити снижена такође на 9%, док ће збирна стопа доприноса за социјално осигурање за двије године износити 30%, што је такође конкурентно у односу на земље региона - Влада ће своју важну активност у будућем периоду имати на даљем елиминисању преосталих бизнис баријера. У оквиру Владе формиран је Савјет за елиминисање бизнис баријера чији ће задатак бити да упозорава Владу на евентуалне препреке развоју бизниса како у постојећим, тако и у новим системским рјешењима.

Свјесни смо да постоји још доста простора за унапрјеђење домаћег пословног окружења и да смо још увијек далеко од констатације да је мисија државе у овом сегменту завршена. Наши напори у том правцу биће интензивирани, посебно зато што смо свјесни да капитални развој црногорске економије тек предстоји. Овдје првенствено мислим на енергетски развој, развој саобраћајне инфраструктуре и на улагања у туристичку привреду и крупне комуналне системе. Такав развојни интензитет се може реализовати само ослањањем на нове домаће и стране инвестиције. У завршној смо фази комплетирања регулаторне и документационе основе за пројекте у овим секторима, а почетак њихове физичке реализације услиједиће већ наредне године и на средњи и дуги рок обиљежити развојни пут Црне горе.

На листи приоритета Владине економске политике, развој енергетике има једну од доминантних улога. Енергетика је елементарна инфраструктурна претпоставка укупног привредног развоја. Исто тако, ако енергетски сектор у некој држави има озбиљно упориште у богатим природним ресурсима, треба уложити максималне напоре за њихову економску валоризацију.

Црна Гора, свакако, спада у државе чији природни потенцијали у сфери енергетике охрабрују њене развојне визије, посебно када је ријеч о електроенергетској производњи. Наравно, довођење тих природних ресурса до ефективне употребе није лак задатак. Поред пажљивог планирања, избора правих партнера и стручне реализације, потребно је, са пуном одговорношћу, сагледати све карактеристике будућих капиталних електроенергетских објеката, са посебним сензибилитетом када је у питању њихов евентуални утицај на животну средину.
Не треба сумњати да је еколошка свијест оних институција које у Црној Гори одлучујуће опредјелјују одабир развојних праваца на високом нивоу, и то не само због респекта према међународним стандардима, већ, првенствено, због одговорности према будућим генерацијама црногорског друштва. Због тога је свака бојазан да ће вриједности животне средине бити жртвоване у име интензивног привредног развоја апсолутно неоснована.

Политика одрживог развоја за коју смо се опредијелили, већ на елементарном нивоу подразумијева пуну одговорност према очувању животне средине. Кроз праксу и економску стварност развијених земаља можемо се увјерити да је могуће остварити динамичан економски прогрес, уз потпуни респект стандарда која екологија налаже. Црна Гора, као Уставом декларисана еколошка држава, заправо нема другог пута.

Комплексност ове проблематике је била основни мотив који нас је опредијелио да, Стратегијом развоја енергетике у Црној Гори до 2020. године систематизујемо сва кључна питања и утврдимо смјернице енергетског развоја. Сада нам предстоји интензиван рад на имплементацији овог документа, уз његово континуирано ажурирање.

Сигуран сам да се наши резултати на плану системског побољшања пословног амбијента могу лако уочити и емпиријски потврдити поређењем нивоа страних директних инвестиција у Црној Гори, у односу на земље региона. Вјерујем да ће наш континуитет у правцу отклањања преосталих недостатака дати још бољи резултат. У том смислу, увијек ћемо са пажњом разматрати све сугестије које воде таквом циљу.

На самом крају, дозволите ми да охрабрим и вас, учеснике ове конференције, да, отворено и аргументовано, укажете на све уочене слабости и предности пословног амбијента у Црној Гори, као и да искористите озбиљне потенцијале који већ постоје.

Желим вам конструктиван и успјешан рад и захваљујем на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?