Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Јапанксом методологијом за унапређење рада до јачања МСП сектора

Објављено: 09.02.2018. 18:59 Аутор: Министарство економије
Примјеном јапанске методологије за унапрјеђење рада и перформанси кроз програм Менторинга допринијеће се јачању унтурашњих пословних процеса и изградњи људског капитала црногорских предузећа, чиме ће она постати дугорочно успјешна и конкурентна како на домаћем, тако и међународном тржишту, казао је генерални директор за трансформацију и инвестиције Радосав Бабић.

Он се данас састао са тим лидером Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) Такасијем Кимуром, са којом Министарство економије реализује активности у оквиру ИИ фазе пројекта „Успостављање и промоција менторинг система за мала и средња предузећа на Западном Балкану“.

„Тренутно је у току спровођење менторинг услуга за изабраних 17 црногорских предузећа који су задовољили услове и критеријуме по основу јавног позива који је завршен у децембру 2017. године. Програм Менторинга оријентисан је на успостављање стандардизованог сета услуга за унапрјеђење пословања малих и средњих предузећа у Црној Гори и представља трансфер знања од стране сертификованих ментора, по јапанској методологији и уз подршку јапанских еxперата“, казао је Бабић.

Бабић је подсјетио да је програм Менторства је један од 9 програма подстицаја развоја бизниса које Министарство економије пружа предузетницима у циљу унапријеђења и развоја малог и срдњег бизниса у Црној Гори. 

Представник ЈИЦА-а Такаси Кимура истакао је да је кроз комуникацију и рад са црногорским предузећима неопходно да се успостави стандардизована понуда подршке од стране институција кроз јачање капацитета запослених у бизнис центрима и јединицама локалне самоуправе. Такође, увидио је и проблем недостатка квалификоване радне снаге, као и то да власници предузећа треба да креирају дугорочну визију одрживог пословања кроз свакодневно унапрјеђење пословних процеса.

Кимура је навео да је проактивна култура рада унутар фирме једна од главних снага јапанских компанија. Према тренутној статистици о животу једног малог и средњег подузећа у региону, само 3 од 100 фирми преживи дуже од 10 година. Са друге стране јапанске компаније су познате по својој дуговјечности. На примјер, у Јапану има преко 50.000 фирми које раде преко 100 година, што чини 2% укупног броја компанија у Јапану.

Процес менторинга се одвија по успостављеној менторинг шеми, развијеној у сарадњи са ЈИЦА-ом. Методологија одређује кораке у процесу, у оквиру које стручно лице – ментор спроводи менторинг у директном контакту и раду са представником привредног субјекта, одређени број сати (од 25 до 50 по кориснику), и то у просторијама корисника (не мање од 70% од укупног броја предвиђених сати). Представник привредног субјекта и ментор заједно проучавају актуелно пословање, анализирају тренутну ситуацију, дијагностификују разлоге тренутних проблема или сметњи за даљи развој, сагледавају потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник менторинг услуге припремају план развоја.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?