Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела израда конзерваторског пројекта за санацију и рестаурацију Дворца краља Николе у Никшићу

Објављено: 11.02.2018. 14:21 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић и помоћник директора Центра за конзервацију и археологију Жељко Калезић разговарали су о реализацији конзерваторског пројекта санације и рестаурације Дворца краља Николе у Никшићу, на којем ове године ради Центар.

Помоћник директора Калезић је упознао министра Богдановића са динамиким реализације и рекао да стручњаци Центра за конзевацију и археологију од јануара ове године раде на изради конзерваторског пројекта за санацију и рестаурацију Дворца краља Николе. Он је навео и да се очекује да у наредна два мјесеца имамо готов пројекат.

Министар Богдановић је истакао важност што хитније реализације овог пројекта, узимајући у обзир значај који ово културно добро има за културу и историју Никшића и цијеле Црне Горе. Како је навео министар Богдановић, Министарство културе и Општина Никшић препознали су потребу санације и реконструкције Дворца краља Николе и дефинисали га као једну од приоритених активности у Општини.

Центар за конзервацију и археологију ће у овој фази спровести конзерваторска истраживања, конзерваторско снимање културног добра и израдити конзерваторски пројекат, након чега се може почети са санацијом и рестаурацијом овог културног добра.

Културно добро Дворац краља Николе у Никшићу изграђен је 1900. године, у неоренесансном стилу, по пројекту Јосипа Сладе. Данас су у згради Дворца смјештене институције културе Никшића.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?