Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић посјетио Поморски музеј

Објављено: 12.02.2018. 15:30 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић посјетио је Поморски музеј Црне Горе и разговарао са директором Музеја Андром Радуловићем и његовим сарадницима.

Министар Богдановић и директор Радуловић су разговарали о актуелним дешавањима у Поморском музеју и приједлозима за унапређење његовог рада.

Министар Богдановић је истакао посебно задовољство активностима и пројектима које Поморски музеј Црне Горе реализује, истичући да својим дјеловањем на прави начин баштини традицију прве поморске збирке Братовштине Бокељске морнарице из које је настао. О томе свједочи и број посјетилаца који сваке године обиђе Поморски музеј, навео је Министар.

Разговарано је о поступку ревизије музејских фондова који је у Поморском музеју у својој финалној фази. Како је навео директор Радуловић, већина музејских предмета која је у поступку ревалоризације евидентирана као недостајућа пронађена је током поступка ревизије, а након усвајања финалног извјештаја Музеј ће Министарству доставити преглед чињеничног стања, како би се, уколико се укаже потреба за тим, предложиле адекватне мјере.

Министар Богдановић је апострофирао важност коришћења потенцијала које нуде европски фондови, у првом реду програми Креативна Европа и Европа за грађане, али и програми прекограничне сарадње и позвао руководство Поморског музеја да у сарадњи са Министарством кандидује пројекте и на тај начин обезбиједи додатни извор финансирања за своје активности.

Министар Богдановић је изразио задовољство због чињенице да Поморски музеј улаже посебне напоре како би на прави начин сачувао свој богати фонд, али и барокну палату Гргурина у којој се налази, а која је заштићена као културно добро Црне Горе.

Било је ријечи и о потреби да Поморски музеј прошири своје дјеловање и на друге градове, како приморске тако и централне и сјеверне регије. Министар Богдановић је предложио да Музеј своје изложбе, укључујући и изложбу посвећену јубилеју 100 година од побуне морнара у Боки Которској, представи и у осталим градовима Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?