Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обезбијеђена заштита сточног фонда и у овој години

Објављено: 13.02.2018. 18:17 Аутор: МПРР

Влада Црне Горе обезбиједила је средства да се и у овој години спроведе превентивна вакцинација сточног фонда у циљу заштите од опасних заразних болести плавог језика и болести квргаве коже. Из буџетских резерви за ту намјену издвојено је 820 хиљада еура. Додатно, обезбијеђена је донација Европске комисије у виду 95.000 доза потребних вакцина против болести квргаве коже и 66.000 еура у новцу.

Подсјећамо да су 2016. години наведене двије болести изазвале огромне материјелне штете које се прије свега огледају у губитку сточног фонда, финансијским трошковима државе, а који су били готово 3 милиона еура, али и значајним губицима израженим у поремећајима у трговини животињама, производима од тих животиња, као и изгубљеној добити сточара. Болест квргаве коже тада је потврђена на 428 газдинстава и хумано је усмрћено и нешкодљиво уклоњено 557 говеда. Болест плавог језика је потврђена на више од 700 газдинстава, због чега је усмрћено 45 говеда, 5.491 овца и 16 коза.

Због свега тога, у 2017. години, а на основу Плана превентивних мјера Управе за безбједност хране - Министарства пољопривреде, Влада обезбиједила финансијска средства и спровела свеобухватну вакцинацију сточног фонда. Правовременом и ефикасном реакцијом спријечена је појава болести квргаве коже и болести плавог језика током 2017. године.  

На бази позитивних резултата у прошлој години, а имајући у виду чињеницу да се ради о опасним болестима које не познају границе и са којима се и даље боре многе државе региона, па и Европе, оцијењено је неопходним да се вакцинација настави и током 2018. године. Тим прије, што су трошкови сузбијања ове двије заразне болести животиња, иако високи, не само оправдани већ и знатно нижи у односу на могуће посљедице појаве болести.

Почетак овогодишње вакцинације против болести плави језик очекује се почетком марта, након што се заврши поступак набавке вакцина. Када се заврши вакцинација говеда и оваца против болести плавог језика, обавиће се вакцинација говеда против болести квргаве коже, вакцинама које су обезбјеђене као донација ЕК.

Сточари ће на вријеме бити обавијештени о почетку акције вакцинације коју ће спроводити ветеринари, уз координацију стручних служби Министарства пољопривреде и Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. И овом приликом подсјећамо на важност заједничког приступа и доприноса, у циљу правовремене, професионалне и ефикасне реализације предстојећих активности. Посебно је важно да сви сточари прате упутства стручних служби, а у овом моменту важно је да надлежној ветеринарској амбуланти пријаве новорођену телад, како би се правовремено и успјешно обавила и њихова вакцинација против болести квргаве коже.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?