Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за медије са конференције за медије одржане 13. фебруара у ПКЦГ – Лансирање пројекта „100 највећих у Црној Гори“

Објављено: 13.02.2018. 20:23 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
У уторак 13. фебруара у Привредној комори Црне Горе одржана је прва конференција за медије на којој је представљен пројекат ,,100 највећих у Црној Гори”. Учесници конференције били су Ратко Николић, оснивач БИ Цонсултинга, провајдера пословних информација, мр Немања Катнић, Државни секретар у Министарству финансија, мр Радосав Баћко Бабић, Генерални директор директората за трансформацију и инвестиције у Министарству економије и Само Јовићевић, директор Сектора за пословање са привредом Социете Генерале банке Монтенегро.

Пројекат се први пут организује у Црној Гори и то кроз партнерство Министарства финансија, Министарства економије, провајдера пословних информација БИ Цонсултинг и уз покровитељство Социете Генерале банке Монтенегро. ,,100 највећих у Црној Гори” подразумијева селекцију и представљање највећих црногорских привредних субјеката, по јасно одређеним, егзактним и објективним критеријумима. Категорије у оквиру којих ће се издвојити по 100 највећих су велика, средња, мала и микро предузећа и то по приходима, броју запослених и добити. Поред наведених дванаест, дефинисано је још десет категорија по привредним дјелатностима, као и категорија најбрже растућег предузећа.

Листе највећих биће објављене у специјалној луксузној годишњој публикацији ,,Пословне новине – 100 највећих у Црној Гори 2018”. Признања првонаграђенима ће бити уручена на гала свечаности која ће се одржати 30. маја у хотелу Хилтон Подгорица.

„Пројекат ,,100 највећих у Црној Гори” се први пут реализује у Црној Гори, по франшизи Пословних новина из Сарајева. На бази јасних параметара из финансијских извјештаја за пословну 2017. годину издвојићемо по 100 највећих предузећа од микро, малих и средњих предузећа, као и сва велика предузећа и све њих рангирати по јасним и јавно доступним пословним параметра из њихових уредно предатих финансијских извјештаја: укупним приходима, реализованој нето добити и броју запослених. Такође, издвојићемо и по приходу рангирати по 20 предузећа из 10 кључних пословних дјелатности, а све њих објавити у ексклузивној годишњој публикацији, колекционарском издању, у којем ће мјесто наћи сва значајна пословна достигнућа у претходној пословној години“, казао је Ратко Николић, покретач пројекта и оснивач БИ Цонсултинга.
Обзиром да је БИ Цонсултинг водећа агенција која преко пословних портала БИнфо.ме и Биланси.ме обезбјеђује бонитетне и пословне информације о правним лицима из Црне Горе и шире, та база ће послужити као основ за рангирање.
“Важно је напоменути да су критеријуми и параметри за рангирање јавни, врло јасни и прецизни, као и услови да би компаније уопште биле рангиране. Неке од услова за рангирање ћу поменути: на листама ће бити само компаније које су предале исправне финансијске извјештаје за 2017. годину, које нијесу биле на листама блокираних у последњих 12 мјесеци, које уредно извршавају своје пореске обавезе или редовно извршавају преузете обавезе из репрограма, 

послују минимум 3 године, имају капитал више од 100.000 еура и више од 3 запошљена… детаљни услови, критеријуми и категорије су јавно доступни на нашем web сајту www.100.највецих.ме 
Прворангираним компанијама у наведеним категоријама и једној, најбрже растућој компанији по истим параметрима, биће додијељена признања у оквиру свечаности која ће се одржати 30. маја у хотелу Хилтон. На тој свечаности ће бити уприличено и представљање публикације.
Циљ овог пројекта је да промовише позитивну пословну праксу у Црној Гори, да учини видљивијим најзначајније црногорске компаније, највеће пореске обвезнике и највеће послодавце. И поред бројних ограничења, објективних и субјективних баријера у пословању, треба истаћи да у Црној Гори постоји значајан број компанија које у континуитету постижу значајне резултате и није их мали број. Мишљења смо, а на истој идеји смо се окупили са нашим партнерима, да такве компаније заслужују признање и поштовање шире друштвене заједнице, због чега је овај Пројекат посвећен баш њима”, закључује Николић.

мр Немања Катнић, Државни секретар у Министарству финансија обратио се сљедећим ријечима: „Прије свега, желим да честитам организатору на покретању оваквог пројекта у Црној Гори. Министарство финансија снажно подржава овакве иницијативе и задовољни смо што можемо да будемо дио пројекта ,,100 највећих у Црној Гори”. Посебно нас радује чињеница да су ажурни финансијски извјестаји искориштени као база за истраживање и добијање података за потребе пројекта. На овакав начин се промовише и значај финансијског извјештавања из перспективе  приватног сектора и државе, као корисника информација садржаних у извјештајима.
Додатно, радују нас показатељи коју су резултат истраживања пројекта ,,100 највећих”. Они указују на значајну економску активност црногорске привреде, што је посљедица њеног капацитета, да упркос изазовним посткризним временима, успијева да забиљежи добре резултате. Катнић је додао и да се у министарству надају да ће овај пројекат имати свој наставак, односно да ће бити редовна годишња активности, како би били у прилици да препознају и промовишу најбоље.
„У Министарству економије препознали смо пројекат „100 највећих у Црној Гори“, као креатора и носиоца квалитетне промоције позитивне пословне праксе, а којим се истиче и уважава улога коју успјешне компаније имају на цјелокупан привредни систем“, казао је мр Радосав Баћко Бабић, Генерални директор директората за трансформацију и инвестиције и додао: „Према подацима Пореске управе, за првих 6 мјесеци 2017. године у Црној Гори било је регистровано око 26,000 предузећа, а која ће се наћи у конкуренцији за избор највећих и најпрофитабилнијих. Пројекат промовише домаће компаније чији је квалитет производа и услуга препознат и признат на домаћем тржишту, а сигуран сам и шире, што директно утиче на стварање позитивног мишљења о привреди наше земље.
Истовремено, овакав пројекат ће показати постојећим и потенцијалним инвеститорима да у Црној Гори могу пронаћи кредибилне пословне прилике и партнере. Додатно, инспирисаће и охрабрити старт-уп пројекте, нарочито у категорији микро и малих предузећа.
На  нама као Влади и држави је да предузетницима креирамо повољан амбијент и подршку за раст и развој. У току 2018. године Министарство економије ће реализовати 10 различитих програма подршке за подстицај и развој бизниса, и надам се да ће се неки од наших корисника из претходних година наћи на овој листи.
Увјерен сам и да је оваква врста пројеката додатан подстицај домаћим привредницима да користе расположиву помоћ Владе како би и убудуће континуирано унапрјеђивали своје пословање и тиме допринијели сопственим напорима  да се нађу на листи  „100 највећих у Црној Гори“.
На крају морам истаћи да дајемо пуну подршку овом пројекту, у оквиру којег ће израда поменуте листе, очекујем, постати уобичајена пракса. Такође, подсјећам да је Министарство економије поуздан партнер свим предузећима у Црној Гори и вјерујем да ћемо имати успјешну сарадњу.“

Испред покровитеља пројекта, Социете Генерале банке Монтенегро, обратио се Само Јовићевић, директор Сектора за пословање са привредом. „У име Социете Генерале банке Монтенегро желим да изразим изузетно задовољство што смо дио овог важног пројекта. Социете Генерале Монтенегро је препозната као банка која снажно подржава развој бизниса у Црној Гори и то не само пословање великих компанија већ и малих и средњих предузећа. 
С обзиром на нашу дугогодишњу континуирану подршку црногорским компанијама и нашу успјешну сарадњу са њима, осјетили смо потребу да будемо дио пројекта који ће додатно истаћи и наградити највећа, најбоља и најуспјешнија црногорска предузећа. 
Такође, сигурни смо да ће уз даљу подршку наше банке, многа од њих наставити динамичан раст и развој и у овој години и бити дио клуба најбољих и најуспјешнијих  и у годинама које су пред нама. 
Истицање позитивних примјера и компанија које су дале изузетан допринос црногорској економији и развоју малог и средњег бизниса сматрамо веома важним, не само због тога што вриједан рад и остварени резултати треба да буду препознати и награђени, већ и због тога што треба дати примјер и показати да је уз упоран и посвећен рад могуће остварити добре резултате и допринијети даљем развоју укупног пословног амбијента и економије у цјелини. 
Због тога се ниједног момента нисмо двоумили у вези прихватања овог покровитељства и подршке пројекту „100 највећих у Црној Гори“. 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?