Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљени резултати пројекта „Мапирање радона у Црној Гори и унапређење националног система заштите од радона“

Објављено: 13.02.2018. 20:48 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
„Резултати мјерења радона у становима и кућама у Црној Гори представљају темељ на коме се може градити стабилан систем заштите становништва од тог радиоактивног гаса“, саопштено је данас на конференцији за медије поводом завршетка реализације трогодишњег пројекта „Мапирање радона у Црној Гори и унапређење националног система заштите од радона”.

Како је навела Ивана Војиновић генерална директорица Директората за животну средину, један од разлога који су били опредјелјујући да се започне реализација овог пројекта јесте научна чињеница да од свих извора јонизујућег зрачења природног поријекла, радиоактивни гас радон највише доприноси озрачењу становништва.

„Основни циљеви пројекта били су завршетак радонске мапе у Црној Гори, затим објективна процјена радиолошке оптерећености становништва Црне Горе, едукација грађана Црне Горе о штетном утицају радона на здравље човјека, јачање кадровских и инстутиционалних капацитета за мјерење и ублажавање утицаја радона“, казала је Војиновић на конференцији одржаној у Министарству одрживог развоја и туризма.

Војиновић је такође саопштила да је један од циљева пројекта представљао иновирање црногорске радонске легислативе у складу са директивама Европске уније и смјерницама Међународне агенције за атомску енергију као и припрема Стратегије заштите грађана од радона са Акционим планом.

Говорећи о резултатима пројекта она је навела да је процијењено да 7,4 одсто станова, односно кућа има концентрације веће од 300 Бq/м3, што је максимална референтна вриједност у Европској унији.

„Будући да је Црна Гора започела рад на изради новог закона о заштити од јонизујућег зрачења, ова нова гранична вриједност биће инкорпорирана у овај закон и представљаће национални референтни ниво“, истакла је Војиновић.

Такође, у оквиру пројекта, спроведено је испитивање јавног мњења о радону - у октобру 2014. и у новембру 2016., а у оба случаја на више од хиљаду испитаника широм Црне Горе. То је, према ријечима Војиновић, посебно важно како би спознали информисаност просјечног грађанина о штетном утицају родона код дугорочног и прекомјерног удисања у боравишним и радним просторијама.

Академик професор Перко Вукотић, стручни руководилац тима који је реализовао пројекат, навео је да резултати мјерења радона у становима и кућама у Црној Гори представљају темељ на коме се може градити стабилан систем заштите становништва од радона. „Потребно је познавати постојећу ситуацију у становима у којима живимо па тек онда предлагати и реализовати праве мјере заштите од радона, како кроз правни систем тако и кроз конкретне акције“, казао је Вукотић.

Овај пројекат реализован је и финансиран у сарадњи Владе Црне Горе и Црногорске академије наука и умјетности и Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) из Беча. Пројекат је дефинисан као један од кључних развојних приоритета у склопу програма животна средина и медицина и недозвољени прекогранични промет нуклеарног и радиоактивног материјала.

Видео материјал доступан је на www.инфобиро.тв


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?