Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу подршке подизању и опремању воћних засада у 2018. години

Објављено: 14.02.2018. 18:22 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објављује Јавни позив за додјелу подршке за подизање и модернизацију/опремање производних воћних засада за 2018. годину, кроз Агробуџет за 2018. годину. Кроз овај јавни позив пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне инвестиције. 

Подршка се даје за подизање нових и осавремењавање постојећих засада. Инвестирање у савремене засаде воћа и редовна примјена агротехнике у њима има за циљ редован и стабилан принос високог квалитета, што дугорочно утиче на повећање обима и квалитета производа, обима прераде, обогаћивање асортимана производа и достизање вишег нивоа конкурентности.

Пољопривредни произвођачи кроз овај јавни позив могу добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне вриједности реализоване инвестиције, а за набавку садног материјала највише до 50% износа дефинисаног референтним цијенама. Максимална вриједност прихватљиве инвестиције износи 10.000 еура, док је минимална 500 еура. Једно пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Прихватљиве инвестиције односе се на набавку сертификованог садног материјала, потпорних стубова за шпалирни узгој (стубови и жица), система за наводњавање „кап по кап”, мрежа за заштиту од птица, противградних мреже са пратећом конструкцијом, агрофолије и фолија за заштиту од кише са пратећом конструкцијом у циљу спрјечавања пуцања плодова.

Услови за подршку, као што су минимална површина засада, густина биљног склопа, пријем садница, минимална вриједност инвестиције за подршку и сл, дефинисани су специфичним критеријумима прихватљивости.

У јавном позиву дефинисани су услови, критеријуми и начин пријављивања. Након завршетка инвестиције, произвођачи Министарству достављају захтјев за одобравање подршке са свом прописаном документацијом. Јавни позив и образац захтјева за пријављивање, може се преузети са интернет странице Министарства.

Рок за достављање захтјева је 15. новембар 2018. године.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-176.

Јавни позив за додјелу подшке подизању и модернизацији ∕опремању производних воћних засада за 2018. годину

Захтјев за подршку за Јавни позив за додјелу подшке подизању и модернизацији ∕опремању производних воћних засада за 2018. годину

Воћарима на располагању и друге мјере подршке из Агробуџета

Пољопривредна газдиства која се баве воћарством, као и у осталим секторима пољопривреде, имају на располагању и друге мјере подршке из Агробуџета, а тиме и више могућности за унапређење производње. 

Осим директне подршке по хектару засада за конвенционалну, али и органску производњу, воћари кроз посебне мјере подршке и јавне позиве могу да добију подршку за набавку механизације, подршку за наводњавање, увођење система квалитета, прераду воћа, као и могућност да аплицирају за подршку за веће инвестиције кроз ИПАРД програм за који ће ускоро бити расписан први јавни позив. 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?