Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић и амбасадор Поша разговарали о сарадњи

Објављено: 14.02.2018. 18:56 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са амбасадором Републике Мађарске у Црној Гори Њ.Е. Кристијаном Пошом.

Саговорници су оцијенили веома успјешном примјену Споразума о сарадњи у области образовања, науке, културе, спорта и младих између Владе Црне Горе и Владе Републике Мађарске, који је потписан прошле године и представља одлично полазно становиште за заједничке активности и пројекте.

“Дани мађарске културе су сјајна иницијатива која се већ успјешно реализује, па би у том контексту требало покренути идеју за одржавање Дана црногорске културе у Мађарској, у циљу подстицања црногорских институција да презентују наш културни производ”, оцијенио је министар Богдановић.

Министар Богдановић је упознао амбасадора Пошу са најзначајнијим иницијативама које треба да буду реализоване у наредном периоду, од којих је посебно истакао Музеј савремене умјетности.

Амбасадор Поша је представио пројекте и активности које Амбасада планира да реализује ове године у Црној Гори, у оквиру мађарског предсједавања Вишеградском четворком.

Министар Богдановић је истакао простор за сарадњу у области кинематографије. Амбасадор Поша је истакао да је Филмски фонд Мађарске у посљедњих неколико година направио значајне помаке у области кинематографије, што је довело до повећаног броја филмских продукција, а самим тим и инвестиција, као и до великог успјеха мађарске кинематографије на најреферентнијим фестивалима у Европи и свијету. Саговорници су се сложили да је мађарско искуство од велике важности за наш Филмски центар као нову институцију културе, те да ће подстаћи директну комуникацију између два сектора.

На крају разговора оцијењено је да би билатерални сусрет два ресора задужена за област културе допринијела продубљивању постојећих добрих односа двије земље и додатно унаприједила директну сарадњу између институција.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?