Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржане Националне консултације поводом регионалног пројекта „Подстицање адаптације на климатске промјене у морским и обалним подручјима Средоземља“

Објављено: 14.02.2018. 19:13 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе (МОРиТ), у сарадњи са Медитеранским акционим планом Програма УН-а за животну средину (УН Енвиронмент/МАП) организовало је националне консултације за регионални пројекат „Подстицање адаптације на климатске промјене у морским и обалним подручјима Средоземља“ од 12. до 13. фебруара ове године.

Отварајући консултације, Игор Грађевић вршилац дужности генералног директора за ЕУ интеграције и међународну сарадњу и контакт особа за ГЕФ за Црну Гору истакао је значај сарадње с Медитеранским акционим планом у оквиру Програма за животну средину Уједињених нација (УНЕП/МАП), његовим Регионалним центром програма приоритетних акција (ПАП/РАЦ) као и Глобалним партнерством за воде Средоземља (ГWП-Мед) у спровођењу политике одрживог развоја обалног подручја Црне Горе. Он је изразио задовољство што је Црна Гора због досадашњих конкретних активности и резултата имплементације Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем (НСИУОП) одабрана као једна од двије земље у којој ће бити спроведене активности на националном нивоу за јадрански дио Средоземља у оквиру овог пројекта. Како је закључио, Црна Гора ће наставити да доприноси регионалном оквиру дјеловања кроз спровођење стратегија одрживог развоја и интегралног управљања обалним подручјем, али и испуњавање обавеза у оквиру процеса приступања Европској унији.

Присутнима се обратио и Ешеф Хусић вршилац дужности генералног директора за климатске промјене и медитеранске послове, подсјећајући на претходно реализовани Програм управљања обалним подручјем Црне Горе у сарадњи са ПАП/РАЦ и УНЕП/МАП, а који је резултирао доношењем НСИУОП у јуну 2015. Хусић је нагласио да пројекат „Подстицање адаптације на климатске промјене у морским и обалним подручјима Средоземља“ представља значајну подршку спровођењу НСИУОП, посебно њених приоритетних акција, и подсјетио на значајну улогу Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем у усмјеравању процеса реализованих у Црној Гори након потписивања Протокола о интегралном управљању обалним подручјем Медитерана, омогућавајући мултисекторски приступ и координирано усаглашавање приоритета.

Подстицање адаптације на климатске промјене у морским и обалним подручјима Средоземља је регионални пројекат који ће финансирати ГЕФ-ов специјални фонд за климатске промјене а имплементирати УН Енвиронмент/МАП и који има за циљ да подржи регионалне и националне напоре у циљу развоја стратегија и планова за адаптацију на климатске промјене у обалним подручјима Средоземног мора.

На консултацијама које су имале за циљ допринос свих релевантних заинтересованих страна у Црној Гори финализацији пројектног документа у складу са приоритетима Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем, као и осталим релевантним националним документима и текућим пројектима, учествовали су поред представника УН-а за животну средину и Медитеранског акционог плана Програма УН-а за животну средину и МОРиТ-а, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства унутрашњих послова, Министарства економије, Министарства саобраћаја и поморства, општина у обалном подручју, представници релевантних националних институција (Агенције за заштиту природе и животне средине, Института за хидрометеорологију и сеизмологију, Завод за геолошка истраживања), цивилног и невладиног сектора у области интегралног управљања обалним подручјем и адаптације на климатске промјене као и независни експерти. Како је саопштено, након интеграције информација достављених од стране учесника на консултацијама, очекује се да ће пројектни документ бити предат ГЕФ-у на одобрење до априла/маја 2018.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?