Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гигант у компјутерским технологијама – Орацле обучаваће црногорске наставнике: образовање не треба да поклекне пред дигитализацијом, већ да јој се прилагоди

Објављено: 14.02.2018. 21:04 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић и генерални директор компаније Орацле Србија и Црна Гора Владимир Кнежевић потписали су данас у Министарству просвјете Уговор, којим је предвиђено да се по програму Орацле Академије обучи 300 наставника црногорских школа и пружи подршка за обуку 3000 ученика у припреми за успјешне ИТ каријере. Орацле је једна од највећих свјетских компанија у области компјутерских технологија.

Сарадња између Министарства просвјете Црне Горе и Орацле Академије ће омогућити наставницима да похађају курсеве у наредне три године. Кроз њих ће проћи 300 наставника, који ће се обучавати у: Јава Фоундатионс, Јава Программинг, Јава Фундаменталс, Датабасе Фоундатионс и Датабасе Десигн анд Программинг wитх СQЛ. Стечено знање они ће директно преносити својим ђацима, чиме ће њихово образовање у области ИТ технологија бити значајно унапријеђено. Орацле Академија ће обезбиједити и платформу и алате помоћу којих ће обучени наставници едуковати ученике.

Овим поводом министар Дамир Шеховић је рекао: “Образовање не треба да поклекне пред дигитализацијом, већ да јој се прилагоди. Данас је доступан садржај о свему што можемо да замислимо и то на технички савршен начин. Са таквим садржајем образовни систем мора се такмичити и наша процјена је да образовање, ако жели да задржи позицију међу толиким могућностима које се дјеци нуде на свакој страни, мора долазити у форми која је прихватљива данашњим генерацијама. То значи прихватање дигитализације у образовни систем, али на начин да се узме најбоље од ње, и дјеци понуди едукативни садржај на један нови начин.

Посебно смо поносни и да је од данас наш партнер Орацле, као један од глобалних лидера у производњи софтвера, чија је мислија да кроз Орацле академију унапређује образовање у области рачунарске науке. Током 2017. године, Академија је подржала 3,5 милиона ђака и студената у близу 12 000 установа у 120 земаља, а сада је на реду Црна Гора.

У наредне три године заједно ћемо дакле унапређивати образовање у области рачунарске науке у Црној Гори и помоћи ученицима и професорима да прво усвоје знања која ће им помоћи у настави, али и успоставе темеље за даља ИТ знања.

Господин Владимир Кнежевић рекао је: “Орацле Академија је једна од кључних инвестиција компаније Орацле у нашу заједничку будућност. Кроз Орацле Академију, Орацле гради партнерства са образовним установама широм свијета, како би им помогла да своје ђаке и студенте припреме за успјешне ИТ каријере у динамичном окружењу. Велико нам је задовољство што сарађујемо са Министарством просвјете Црне Горе и што ћемо кроз нашу сарадњу приближити информационе технологије ђацима широм Црне Горе”.

У оквиру трајања сарадње, обучени ђаци ће бити охрабрени да достигну и Орацле Јуниор сертификат у области Орацле база података и основа програмирања у Јави, што ће им олакшати почетак професионалног живота.

"Орацле Академија је са задовољством потписала овај уговор са Министарством просвјете Црне Горе. Ова сарадња ће омогућити Орацле Академији да обучи 300 наставника из 90 школа у наредне три године", казала је Јане Рицхардсон, директор Орацле академије за Европу, Средњи исток и Азију. "Наставни планови Орацле Академије у области Јава програмирања и дизајнирања база података, који су усклађени са програмом обуке наставника, могу обезбиједити ресурсе и вјештине да наставници из Црне Горе ово знање пренесу у своје учионице и стигну до 3000 ђака широм земље."
Ученици ће стећи практична искуства са најновијим технологијама, које им помажу да се припреме за студије и за успјешне каријере у дигиталној ери.

Мисија Орацле Академије је да унаприједи образовање у области рачунарских наука и подстакне развој знања, иновација, вјештина и разноликости у технолошким областима.

ВИДЕО:

 

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?