Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Јадранско-јонски гасовод најреалнија опција за гасификацију Црне Горе

Објављено: 15.02.2018. 20:59 Аутор: м
Јадранско-јонски гасовод (ИАП), као дио Јужног гасног коридора, је од великог значаја за Црну Гору и препознат је као најреалнија опција за гасификацију Црне Горе, казао је државни секретар у Министарству економије Никола Вујовић.

Вујовић је данас учествовао на четвртом Министарском састанку Савјетодавног вијећа Јужног гасног коридора који се одржава у Бакуу (Азербејџан), гдје је говорио у оквиру панела „Интеграција тржишта у југоисточној Европи и на Балкану – Јужни гасни коридор као спрега са новом преносном инфраструктуром гаса“.
„С обзиром на то да је енергетика једна од главних стубова развоја Црне Горе, реализација пројекта ИАП ће имати велики допринос стабилности и диверсификацији наших енергетских извора. Кроз развој овог пројекта Црна Гора ће, заједно са сусједним земљама, бити својеврсни мост између Каспијског региона и Западне Европе“, казао је Вујовић.
Ministarstvo ekonomije
Он је подсјетио да је ИАП пројекат чији значај је препознала и Европска комисија.
„Црна Гора и Албанија су, кроз XВ позив Западнобалканског инвестиционог оквира (WБИФ), добиле заједнички гранд од 2,5 милиона еура за израду идејног рјешења за овај пројекат. Претходно, кроз WБИФ је 2014. године подржана израда Студије изводљивости са 3,5 милиона. За припрему Мастер плана гасификације Црна Гора је добила грант од 500.000 еура и 150.00 за израду Стратешке процјене утицаја Мастер плана гасификације“, казао је Вујовић.

Осим тога, како је додао, направљен је значајан напредак у процесу припреме документације неопходне за реализацију пројекта, усвајањем Просторног плана посебне намјене за обални дио Црне Горе (са ИАП рутом), као и израдом и усвајањем потребних подзаконских аката.
„Све ово доказује да ИАП, као дио Јужног гасног коридора, има посебну улогу у политици ЕУ која се односи на диверсификацију извора гаса и сигурност снабдијевања. У том смислу, даља подршка Европске уније и Енергетске заједнице у циљу позиционирања ИАП пројекта на листу пројеката од заједничког интереса је од изузетног значаја. Уз велику подршку Европске уније, компаније СОЦАР и Владе Азербејџана, као и наше напоре у садашњим и будућим активностима на пољу истраживања нафте и гаса у подморју Црне Горе, увјерен сам да ће Црна Гора дати значајан допринос у реализацији овог пројекта“, казао је Вујовић.

Након Министарског састанка потписано је Писмо намјере о оснивању пројектне компаније Јадранско-јонског гасовода, а које је претходно усаглашено на данашњем састанку Јединице за управљање Пројектом (ИАП) одржаном у просторијама СОЦАР-а у Бакуу. У име црногорског Оператора преноса гаса, а у складу са закључком Владе, писмо намјере потписао је извршни директор Монтенегро бонуса Александар Кашћелан.

Четврти Министарски састанак у Бакуу окупио је министре енерегетике и економије и представнике земаља које учествују у реализацији Јужног гасног коридора и то Азербејџана, Турске, Грузије, Грчке, Албанија, Италије, Бугарске, Хрватске, Србије и Црне Горе као и високе званичнике Европске уније (ЕУ), Велика Британије и Сједињених Америчких Држава (САД), као и шефове пројеката Транс - Анадолија гасовода (ТАНАП) и Транс Јадранског гасовода (ТАП).

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?