Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић на Минхенској безбједносној конференцији

Објављено: 16.02.2018. 19:58 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић учествује на 54. Минхенској безбједносној конференцији, која се одржава у периоду од 16. до 18. фебруара 2018. године.

Током Минхенске безбједносне конференције, која је окупила бројне високе званичнике, било је ријечи о многим значајним темама које обухватају питања борбе против тероризма и радикализма, спречавање пролиферације нуклеарног наоружања, улоге технологије у демократији, као и питања развоја безбједносне сарадње ЕУ и НАТО.

Првог дана учешћа на Минхенској безбједносној конференцији, министар одбране мр Предраг Бошковић је разговарао са новоименованим командантом Америчке копнене војске у Европи, генерал-пуковником Кристофер Каволијем (Цхристопхер Цаволи). Министар Бошковић и генерал-пуковник Каволи истакли су да је сарадња Црне Горе и Сједињених Америчких Држава квалитетна и садржајна, те да двије земље спроводе активности у складу са постојећим програмима сарадње. Бошковић је нагласио да пуноправно чланство Црне Горе у Алијанси захтијева и адекватан допринос наше земље колективном систему безбједности, те апострофирао чињеницу да Црна Гора савјесно и у складу са својим капацитетима доприноси обезбјеђивању међународног мира и стабилности. С тим у вези, генерал Каволи истакао је да ће Америчка копнена војска у Европи (УСАРЕУР) наставити да снажно подржава Министарство одбране и Војску Црне Горе у домену обука и вјежбовних активности, као и у свеукупном развоју црногорског система одбране.

Министар Бошковић се састао и са министарком одбране Републике Македоније, г-ђом Радмилом Шекеринском Јанковском. Том приликом Министар је нагласио да ће Црна Гора потенцирати значај придруживања Републике Македоније евроатлантској заједници, имајући у виду дугогодишње евроатлантске амбиције Републике Македоније и њихову посвећеност остваривању пуноправног чланства у НАТО. Бошковић је изразио увјерење да је интеграција земаља региона најбоље рјешење како за стабилност Западног Балкана, тако и за безбједност цијеле Европе. Министри су изразили задовољство оствареном сарадњом два Министарства и двије Војске, и сагласили се да је активно учешће у регионалним иницијативама гарант стабилног и просперитетног региона.

Минхенска безбједносна конференција (Муницх Сецуритy Цонференце-МСЦ) представља највећу и наипрестижнију међународну конференцију из области безбједносне политике. У претходних пет деценија дјеловања, Минхенска безбједносна конференција је постала најзначајнији независни форум за размјену мишљења кључних доносилаца одлука из Европе и свијета о актуелним безбједносним питањима. 

mod


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?