Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежено 111 година гимназије “Слободан Шкеровић”: Наставићете тамо гдје смо ми стали и поправити оно гдје смо ми заказали

Објављено: 16.02.2018. 20:31 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

“Наставићете тамо гдје смо ми стали и поправити оно гдје смо ми заказали” – поручено је на данашњем обиљежавању 111 година постојања гимназије “Слободан Шкеровић”, симбола просвјете, талента и успјеха.

Приређен је свечани програм под називом „Ал' игра тече даље”. Током догађаја званицама и дјеци су се обратили министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица Гимназије Зоја Бојанић-Лаловић.

Министар Шеховић је истакао да је нужно да ђаци поштују своје насљеђе, укључујучи насљеђе Гимназије, којом је прошло преко 30 000 ученика, које је образовало преко 700 наставника, али и да то насљеђе стално надограђују: „Сјећањима ће временска дистанца у годинама пред вама дати ноту носталгије, али и разумијевање колики значај је Гимназија имала за ваш развој.

PR služba

Психолози кажу да је кључна карактеристика година у којима сте сада, та да се на свијет гледа црно-бијело. Иако то понекад зна бити тешко, заправо је сјајно, јер вас тјера да кренете правити јасну границу између доброг и лошег; праведног и неправедног; истинитог и лажног, али вас и тјера да мијењате ствари набоље.

Вријеме пред вама ће вас свакако научити другачијим приступима. Научиће вас и да између тог екстремно доброг и лошег има безброј прелаза. Научиће вас смирености, суптилности, поступности и стрпљењу у борбама које будете водили, као и да такве, мирне борбе, нијесу ништа мање важне. Но, основ за све је да знате за шта се борите и какве циљеве себи постављате. А у томе ће вам помоћи ова школа.

Зато је јако важно мени, као министру просвјете, да знате да је управо ова установа, која вам даје неке од највећих подстицаја, дио већег система. Не због потребе да се неко за пар година сјећа министра или министарства, већ због потребе да имате ширу слику, како бисте сјутра могли да ту слику мијењате и поправљате.

Ми је сада мијењамо, са свијешћу да треба да вам понудимо пуно тога: квалитетно бесплатно образовање, могућности за академско напредовање, могућности за размјену, полигон за развој самопоуздања и осјећаја прихватања. А ви ћете наставити тамо гдје смо ми стали и поправити то гдје смо ми заказали.

Свијет тако одувијек функционише. И најбоље чему се можемо надати јесте да вам остављамо систем који је бољи него што је био прије нас. И, иако вам се сада чини да ће ствари заувијек остати исте и да ћете ви остати исти, видјећете да игра заиста тече даље. Али, не дајте се уплашити и играјте своје игре добро, срчано и поштено.”

Директорица Бојанић-Лаловић рекла је да се од свог оснивања до данас Гимназија издваја по раду и успјеху генерација наставника и ученика, са јаким утицајем на друштвени живот Подгорице и шире средине: “Подгоричка гимназија је одувијек подстицала и храбрила талентоване ђаке да развијају своје интелектуалне способности. Ту су се генерације припремале за живот, ту су стицале знања, али и развијале жељу да се даље усавршавају и напредују. Култура, историја и моћ знања одишу ходницима ове најљепше зграде, која је и понос и симбол Подгорице, а њена традиција обавезује све нас.

PR služba Ministarstva prosvjete

Али игра тече даље - поручују наши ученици и професори. Живот тече, све се мијења и пролази, али праве вриједности, које су се његовале у овој школи, трају. Траје и наша Гимназија, најљепши споменик културе и духовности овога града. Честитамо јој рођендан уз поруку да смо свјесни најљепше мисије – да образујемо и васпитавамо младост наше земље.”

Ученици су послали поруку о непрестаним промјенама, али и непролазним вриједностима, које су се кроз протекле деценије његовале у овој школи Истовремено, отворен је Омладински клуб Гимназије, у коме ће се ученици окупљати, информисати, учити, волонтирати, истраживати и учествовати у различитим радионицама.

Указом књаза Николе 1907. године отворена је Нижа државна гимназија у Подгорици. Виши разреди, В и ВИ, отворени су 1914. и 1915. године. Била је то прва четвороразредна средња општеобразовна школа у Подгорици. Од 1955. године гимназија постаје четвороразредна школа, јер основна школа постаје осморазредна. Гимназија је добитник награде “Октоих” 1981. године “за нарочите заслуге и успјехе у васпитању и образовању младих нараштаја и значајан допринос ширењу просвјете и културе”. Школа 1960. године добија име Гимназија “Слободан Шкеровић”.

Током 111 година рада Гимназије образовало се око 30 000 хиљада ђака, од којих су многи постали научници, књижевници, поблицисти, стручњаци разних профила из области друштвених и фундаменталних наука и умјетници.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?