Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агробуџет представљен пољопривредним произвођачима у Колашину и Мојковцу

Објављено: 16.02.2018. 22:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

За пољопривредне произвођаче са подручја општина Колашин и Мојковац данас је одржана презентација Агробуџета за 2018. годину.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и савјетодавних служби информисали су пољопривреднике о врстама подршке, инвестицијама које се подржавају, висином подршке, потребној документацији за остваривање подршке, динамиком спровођења мјера, као и начином подношења захтјева за подршку.

Посебна пажња била је посвећена новинама у односу на претходну годину, као што су смањење критеријума прихватљивости за директна плаћања како у сточарској тако и у биљној производњи, увођење премија за прераду млијека на газдинству, и стављање посебног акцента на подршку младим пољопривредницима, који имају могућност да кроз више мјера остваре подршку и до 70%. Такође, старосна граница за подршку покретању пословања младих пољопривредника повећана је са 30 на 35 година старости.

Мјерама намјењеним руралном развоју наставиће да се подржава инвестирање у примарну производњу, улагање у прерађивачке капацитете, набавку механизације, изградја бунара и бистјерни, развој кластера.

Најављен је почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и појашњено да ће у наредном периоду бити расписан Јавни позив.

Пољопривредни произвођачи највећу заинтересованост изразили су за мјере подршке везане за област сточарства, подршку инвестицијма у прераду на газдинству, пчеларства и подршке за изградњу бунара и бистјерни.

Представљање овогодишњег Агробуџета била је прилика да се произвођачи подсјете на обавезу да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, како би остварили право на подршку.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?