Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на Радију ЦГ, у емисији „Недјељом о селу и пољопривреди“: Домаћини разумјели поруку подршке Владе исказану кроз Агробуџет

Објављено: 18.02.2018. 17:27 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић оцијенио је данас, гостујући  на Радију Црне Горе, у емисији „Недјељом о селу и пољопривреди“, да је изузетно велико интересовање пољопривредника на презентацијама Агробуџета, које се ових дана одржавају у црногорским општинама, потврда повјерења, партнерства и позитиван одговор на поруку која долази из Владе кроз усвојени Агробуџет за ову годину.

Препуне сале на презентацијама Агробуџета које су ових дана одржане у Никшићу, Колашину и Мојковцу, као и на радионицама Зимске школе за пољопривреднике одржаним на Жабљаку и у Пљевљима, према ријечима Симовића, охрабрују и показују да пољопривредници желе чути живу ријеч стручних служби, више него административну комуникацију, и да су веома заинтересовани за све могућности подршке, а које су бројне. Он је додао да ће широка комуникација са пољопривредницима која је покренута након усвајања Агробуџета, како би се потенцијални корисници упознали са свим и бројним могућностима које су обезбијеђене, бити настављена и у другим општинама,

„Агробуџет носи поруку подршке домаћинима, поруку да заједнички можемо и треба да више урадимо, да повећамо постојећи доходак и да отворимо што више нових радних мјеста, казао је потпредсједник Симовић.

На констатацију уредника емисије да до сада није било озбиљнијих примједби на мјере Агробуџета, нити од стране стручне јавности, нити од опозиционих партија, Симовић је казао да су и струка и наука били активни у фази дизајнирања Агробуџета и да показују пуни ангажман у његовој имплементацији, те да су „врло ријетки они који то посматрају са умишљених академских висина“

„Опозиционе партије се не оглашавају овим поводом, а и када то учине то је из краткорочних политикантских разлога. Брига о сектору пољопривреде захтијева овакав и у наредним годинама још већи буџет, подразумијева одлазак на терен и непрекидну комуникацију са произвођачима и од стручних служби и од доносиоца одлука. То је једини пут да се разумију стварни проблеми и да се налазе могући и реални одговори. То управо очекују и траже наши домаћини. С друге стране опозиција такав наш однос зна да критикује“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе је истакао да је Агробуџет усмјерен у све регионе, и јужни, а посебно сјеверни, јер на сјеверу су управо највеће развојне шансе у сектору пољопривреде. „Сјевер је наша развојна шанса и наша обавеза“, поручио је Симовић.

Покретање производње у Бјеласици Ради политички губитници покушавају да прогласе затварањем

Упитан да прокоментарише оптужбе опозиционих партија које критикују однос Владе према сјеверу, посебно када је ријеч о некадашњим фабрикама као што је Бјеласица Рада, а што су у недавном саопштењу Демократе узеле као примјер неиспуњених обећања Владе према сјеверу, Симовић је казао да то није „ништа ново када су поједине опозиционе партије у питању“.

„Као што смо били у прилици да чујемо ових дана да су своје поразе проглашавали побједама, тако и активности покретања производње у фабрици „Бјеласица Рада“ покушавају да прогласе затварањем. Само још неко треба да повјерује у то. Срећом, грађани су мудри и не вјерују им и због тога ће и даље бити губитници на политичкој сцени, а Влада ће веома брзо привести оно што сам и рекао приликом посјете Бијелом Пољу и фабрици – да ћемо покренути производњу, да ћемо обезбиједити нова радна мјеста, да ћемо валоризовати потенцијале за производњу и супституцију увоза од преко 6 милиона € годишње и створити претпоставке за извоз. Управо ове конкретне напоре поједине опозиционе партије називају затварањем фабрике, а са таквим неистинама у својој кампањи „од врата, до врата“, није ни чудо што су им најчешће затворена врата, само о томе не причају“, поручио је Симовић.

ИПАРД велика шанса и велики задатак

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде бројним слушаоцима емисије “Недјељом о селу и пољопривреди”, детаљно је појаснио концепт овогодишњег Агробуџета и мјере подршке свим секторима, посебно потенцирајући новине, као што је омогућавање већег обухвата корисника подршке.

У сусрет објављивању првог јавног позива за коришћење претприступних средстава ЕУ, кроз ИПАРД Програм, Симовић је казао да ће то бити истоврмено и велика шанса и велики задатак.

“Велики ИПАРД је шанса за велики искорак у пољопривреди и у примарном и у прерађивачком сектору. Ово је велики задатак за кориснике, али и за бројне институције и на државном и на локалном нивоу“, казао је Симовић истичући да је Влада ових дана, осим Министарство пољопривреде, задужила и других пет министарстава да приоритет у раду дају предметима везаним за документацију на основу које се остварује право на подршку из ИПАРД- а. Истовремено, како је казао, Влада је препоручила и локалним самоуправама да покажу однос ефикасности и бриге према корисницима са њиховог подручја.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?