Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гостовање ГД Горана Шћепановића на ТВЦГ: Домаћи производи имају квалитет и капацитет за пласман на инострано тржиште

Објављено: 20.02.2018. 17:09 Аутор: Министарство економије
 
Црна Гора има веома квалитетне пољопривредне производе за пласман на инострано тржиште, али осим квалитета, оно што је потребно је маркетинг и повезивање са великим ланцима, казао је генерални директор Директората за мултилатералну и регионалну трговинску сарадњу и економске односе са иностранством у Министарству економије
Горан Шћепановић.

Гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ, Шћепановић је говорио на тему актуелних преговора између Црне Горе и Турске о измјенама Споразума о слободној трговини и додатној либерализацији тржишта пољопривредних производа.

„Што се тиче квалитета и испуњавања стандарда ЕУ, наши произвиоди задовољавају све критеријуме. Свједоци смо да се све више домаћих пољопривредних производа налази у нашим продавницама и управо су ти производи, које сви препознајемо, између осталог, предмет преговора са Турском око даље либерализације“, казао је Шћепановић и додао да је појединчано доста тешко наступити на инострана тржишта, имајући у виду да црногорски произвођачи немају довољне количине за наступ на великим тржиштима.

„Ипак, како је додао, производ по којем смо најпознатији, не само у региону, него и шире, је вино Плантаже које се производи у великим количинама и заступљено је на скоро свим тржиштима.

Ministarstvo ekonomije
Циљ је, како је додао, да оне производе које имамо у довољним вишковима пласирамо на инострано тржиште.

„Имамо квалитет, имамо капацитет, треба нам додатно тржиште. Наравно, већина робне разамјене Црне Горе одвија се са земљама са којима имамо потписан споразум о слободној трговини – ЦЕФТА и земље ЕУ, тако да робна размјена са Турском не представља велики проценат, али сматрамо да је то огроман капацитет, не само због могућности за извоз, већ и што на тај начин привлачимо стране инвестиције“, казао је Шћепановић.

Он је казао да Црна Гора, као и Турска, има дефинисану листу роба за које је заинтересована да додатно либерализује тржиште.

„Основна идеја је да се приликом преговора размијене информације, да се не наруши сопствено тржиште. Оно што ми инсистирамо да они додатно либерализују јесте смањење царинске стопе и осталих ограничења приликом увоза црногорских производа на њихово тржиште. Наравно, и они то траже од нас. Имамо листу производа и док год трају преговори не можемо да излазимо са конкретним подацима због могућих одступања, али могу да кажем да смо, ако бисмо говорили у процентима, око 80% од понуђеног договорили. Остаје тих 10%-20% роба са листе које представљају наш највећи интерес, а истовремено су осјетљиви производу за турску страну и у наставку преговора ћемо покушати да дођемо до обостраног прихватљивог рјешења“, казао је Шћепановић.

Он је подсејтио да Турска има закључен Споразум о царинској унији са ЕУ, што значи да су прописи везани за правила поријекла и за безбједност производа исти или прилично слични.
„Везано за пољопривредне производе, то су правила која важе за безбједност хране, фитосанитарна, санитарна, ветернинарска увјерења и у том смислу Црна Гора испуњава све услове. То је био предмет прве припремне сједнице, гдје смо ми представили наше капацитете, односно наш степен хармонизације прописа са ЕУ у смислу да нам је на тај начин омогућено испуњвање критеријума да пласирамо производе и на тржиште Турске“, казао је Шћепановић.

Говорећи о потенцијалним инвестицијама, Шћепаановић је казао да је потписивањем Споразума о слободној трговини направљен оквир и предуслов за остваривање боље сарадње, јер сви споразуми гарантују одређену сигурност инвестицијама.

„Мислим да је један од најбољих сигнала које шаљемо, у смислу сигурности и безбједности, наше чланство у НАТО-у и хармонизација нашег законодавства са законодавством ЕУ које већина инвеститора већ познаје. Споразумима смо направуили предуслов да се то интересовање, које постоји, конкретизује инвестицијама“, казао је Шћепановић.

Он је подсјетио да је постојећи Споразум о слободној трговини између Црне Горе и Републике Турске потписан 2008. године, а да његова примјена је почела 01. јануара 2010.

„Од самог почетка било је неколико иницијатива за његову измјену, зато што сам Споразум предвиђа у потпуности либерализацију трговине индурстријским произдовима, док је у пољопривредном сектору била веома скромна робна размјена. Црној Гори је био дозвољен извоз пољопривредних производа у Турску у смислу одређене квота вина, џемови и тјестенине, док је, што се тиче Турке, њима било дозвољено без ограничења увоз сочива и сушених кајсија“, подсјетио је Шћепановић.

Сљедећа рунда преговора заказана је путем видео линка за 09. март.

„С обзиром на то да састав обје делегације чини ресорно велики број чланова радне групе, покушаћемо да неколико наредних рудни преговора обавимо путем видео линка и тако смањимо трошкове. Очекујемо да би комплетну процедуру преговора могли завршити до љета, након чега би услиједила ратфикација и неопходне процедуре у обје државе да би Споразум ступио на снагу“, казао је Шћепановић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?