Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Свјетски дан социјалне правде, 20. фебруар

Објављено: 20.02.2018. 17:22 Аутор: мрсс
У свијету се обиљежава Свјетски дан социјалне правде, који је прогласила Генерална скупштина УН у новембру 2007. године.

Чврсти темељи социјалне правде налазе се у: унапрјеђењу, имплементацији, а прије свега у поштовању и разумијевању основних људских права, достојанственом животу, поштовању различитости, али и принципа да смо сви једнаки и исти, заштићени од друштвених и економских утицаја, као и у креирању политика унапрјеђења система и услуга социјалне и дјечје заштите.

Уставом Црне Горе, који је усвојен 22. октобра 2007. године, чланом 1, прописано је да је Црна Гора држава социјалне правде. 

Влада Црне Горе, у процесу преузимања неопходних активности на побољшању социјално - економског положаја грађана, биљежи добру динамику спровођења активности и стратешког планирања, које има за циљ да се унаприједи положај грађана у области социјалне и дјечје заштите.
 
Социјална и дјечја заштита има за циљ унапрјеђење квалитета живота и оснаживање за самосталан и продуктиван живот појединца и породице. 

Министарство рада и социјалног старања креирањем политика унапријеђује социјалну одговорност и интегративни приступ који омогућава подстицање социјалне инклузије, повећање квалитета живота и коришћење капацитета свих рањивих група за самосталан живот. 

Такође, ради на стварању одрживог, ефикасног и свима доступног система заштите дјеце и младих без родитељског старања, развија хранитељство као облик заштите дјетета, који ће обезбиједити адекватне услове и стварању окружење без насиља за срећније дјетињство у Црној Гори, а лицима који су одабрали да им наша држава буде дом, рјешавањем егзистенцијалних питања, стварају се услову за њихову потпуну интеграцију у друштво.

Црна Гора као грађанска, демократска и држава социјалне правде која стреми хуманом и економски стабилном друштву, обезбјеђује развој и континуитет квалитетне социјалне и дјечје заштите, засноване на потребама и најбољем интересу корисника. 

Позивамо цјелокупно црногорско друштво да заједно учинимо да Свјетски дан социјалне правде буде свакодневица у нашем друштву, да се на тај начин подиже свијест грађана о значају посвећености циљевима, међусобној сарадњи институција и грађана и важност пријављивања проблема.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?