Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пољопривредним произвођачима из Даниловграда представљене могућности подршке у 2018. години

Објављено: 20.02.2018. 21:11 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Мјере подршке развоју пољопривреде и руралних подручја дефинисане овогодишњим Агробуџетом представљене су данас и великом броју заинтересованих пољопривредних произвођача са подручја Даниловграда.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја том приликом упознали су присутне са мјерама подршке, могућностима бесповратне подршке инвестицијама кроз јавне позиве чије је објављивање у току, критеријумима и условима које треба да испуне како би остварили право на подршку, као потребној документацији коју је потребно да доставе за поједине врсте подршке. Акценат је био и на новим мјерама и новинама у Агробуџету, креираним на бази предлога пољопривредника и искустава из ранијих година.

Пољопривредни произвођачи су кроз дискусију показали интересовање за улагања у системе за наводњавање, унапређење производње у воћарству и виноградарству, производњу поврћа и расада, набавку нове механизације, као и пчеларство.

Питања су била усмјерена на готово све мјере подршке које се спроводе у оквиру Агробудзета. Интересовали су се за процедуру добијања премија за млијеко, посебно премија за прераду млијека на газдинству, која се као мјера наставља и ове године. Наставља се и са подршком набавци стоке, са подршком за еколошко управљање стајским ђубривом, подршком органској производњи. За сваку од појединачних мјера појашњено које су то инвестиције које су прихватљиве за подршку, критеријуме прихватљивости, потребна документацију коју је потребно доставити Министарству, и у којим роковима.

Исказано је велико интересовање за подршку којом се и ове године подржавају млади фармери са завршеном средњом школом или факултетом пољопривредне или ветеринаске струке за покретање сопственог бизниса у пољопривреди. Од ове године могу се пријавити млади који имају до 35 година, за разлику од прошле године, када је старосна граница била 30 година. Млади ће имати додатне повољности кроз друге мјере подршке.

Посебна пажња стављена је на представљање директних плаћања у биљној производњи и сточарству, и представљање мјера подршке намјењених руралном развоју. Наглашено је да је минимална површина за субвенције у биљној производњи смањена са 0,5 на 0,3 хектара, да је основна премија 180€/ха, и да је повећана за додатних 10 еура за младе кориснике. Са истим циљем а то је увођење што већег броја корисника у систем субвенција, смањени су критеријуми и кад су у питању директна плаћања у сточарству.

Мјерама намјењеним руралном развоју, које су и најбројније мјере Агробуџета, наставиће да се подржава инвестирање у примарну производњу, улагање у прерађивачке капацитете, набавку механизације, изградја бунара и бистјерни, развој кластера. Подршка се обезбјеђује у износу од 50, 60 или 70% од вриједности инвестиције у зависности од програма.

Најављен је почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и појашњено да ће у наредном периоду бити расписан Јавни позив.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?