Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопстење: Обука инспектора важна за будућу контролу примјене прописа за еко дизајн производа

Објављено: 21.02.2018. 19:05 Аутор: Министарство економије
Континуирано информисање компанија и инспекцијских органа о предстојећој примјени прописаних захтјева за еко дизајн производа који утичу на потрошњу енергије допринијеће већој спремности свих учесника на тржишту: увозника и дистрибутера по питању набавке енегетски ефикасних производа, а инпескцијксих органа по питању контроле производа на тржишту.

Министарство економије је почело интензивну комуникацију са Управом за инспекцијске послове у циљу повећања спремности овог органа за успостављање система контроле примјене прописаних захтјева за еко дизајн производа.

Генерални директор за енергетску ефикасност Марко Радуловић и помоћница директора Управе за инспекцијске послове Рада Марковић оцијенили су да је едукација инспектора и њихова информисаност по питању примјене ових прописа од изузетне важности и да је ово само први у низу састанака два органа који ће заједнички радити на успостављању система контроле примјене прописаних захтјева. 

Наиме, Министарство економије је у протеклом периоду донијело 16 правилника којима се уређује увођење захтјева за еко дизајн одређених група производа који утичу на потрошњу енергије, а који прописују постепену елиминацију одређених технологија са тржишта, сходно пракси ЕУ која спроводи овај процес од 2012. године. Ријеч је о прописима који, прије свега, уређују оно што ће моћи да се нађе на црногорском тржишту, без наметања обавеза грађанима да мијењају уређаје које већ имају.

Поменутих 16 прописа регулише увођење захтјева за еко дизајн, и то за: сијалице, расхладне и уређаје за климатизацију, машине за прање и сушење веша и прање посуђа, телевизоре, електрична напајања, сет-топ боксове, електричне моторе, вентилаторе, пумпе за воду и циркулационе пумпе.

Први правилник који ступа на снагу је онај који третира сијалице са жарном нити снаге 100 вати (W) и веће, а чија примјена почиње од 1. јула. Примјена свих осталих правилника релевантних за сектор домаћинстава почиње 1. јануара наредне године и трајаће до 1. јануара 2020, када се на тржишту више неће моћи наћи енергетски неефикасне технологије. На примјер, правилницима је прописано да се клима уређаји са тзв. сплит системом од 1. јануара наредне године на тржишту неће моћи наћи са енергетски ефикасном ознаком нижом од Б, док од 1. јануара 2020. године та ознака неће бити мања од А. На сличан начин регулисано је стављање на тржиште и других уређаја за домаћинство.

У предстојећем периоду ће се још интезивније радити на припреми како тржишта, тако и грађана, за оно што их од тог датума очекује, а то је фазна елиминација енергетски неефикасних технологија.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?