Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Произвођачи из Рожаја и Петњице посебно заинтересовани за даље унапређење сточарске производње

Објављено: 21.02.2018. 23:15 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

За пољопривредне произвођаче са подручја општина Рожаје и Петњица данас је одржана презентација Агробуџета, односно мјера подршке које ће имати на располагању из током ове године. 

Представљене су мјере подршке за биљну и сточарску производњу са освртом на процедуру пријављивања и услове које терба да испуне, како би добили премије и бесповратну подршку инвестицијама. Посебно је фокус био на новинама у односу на прошлу годину, а које имају за циљ да додатно стимулишу развој црногорске пољопривреде.

Пољопривреднике је, с обзиром на структуру пољопривредне производње на подручју ових општина, посебно интересовала могућност добијања подршке у сточарству – премије. Охрабрени су информацијом да је смањен услов за премије у сточарству са три на два грла у говедарству, као и површина потребна за субвенције по хектару. Велико интересовање изражено је за подршку за набавку опреме за побољшање квалитета млијека и набавку сточног фонда, подршку за адаптацију планинских катуна, побојшање сеоских путева и рјешавање проблема са водоснабдиејвањем. Воћари су се интересовали које врсте механизације могу да набаве уз подршку из Агробуџета, као и како се остварује подршка за подизање нових засада.

MPRRMPRR

Са подручја ових општина претходне године подржано је девет младих фармера који су започели свој бизнис у пољопривреди. На бази њиховог искуства, исказано је велико интересовање за ову мјеру подршке, којом се подржавају млади фармери са завршеном средњом школом или факултетом пољопривредне или ветеринарске струке за покретање сопственог бизниса у пољопривреди.

Присутним произвођачима је сугерисано да се удружују и улажу у своја газдинства, јер једино на тај начин могу превазићи бројне проблеме везане за конкурентност и пласман производа. Осавремењавањем опреме и повећањем обима производње се постиже већи обим производње и бољи квалитет производа са којима можемо бити конкуретни након уласка у ЕУ.

Најављен је почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и појашњено да ће ускоро бити расписан први јавни позив.

Представљање овогодишњег Агробуџета била је прилика да се и произвођачи са подручја Рожаја и Петњице подсјете на обавезу да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, како би остварили право на подршку.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?