Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство спорта утростручило буџет за развој омладинске политике: Влада даје пола милиона еура за пројекте младих

Објављено: 23.02.2018. 17:50 Аутор: Министарство спорта
Подгорица, 23. 02 2018. - „Пола милиона еура за пројекте младих, јасан је показатељ намјере Владе, да и посредством Министарства спорта, ојача сарадњу са невладиним организацијама, с акцентом на унапрјеђивању положаја младих, као једном од владиних кључних приоритета и то кроз значајно већу подршку оним организацијама чији програми имају за циљ изградњу друштва у којем су млади стуб развоја“- саопштио је министар спорта Никола Јановић, на прес конференцији поводом објављивања резултата „Конкурса за додјелу средстава омладинским организацијама за финансирање и суфинансирање пројеката за младе у 2018“.
  
Истичући да је Министарство спорта, као што је и обећало, утростручило овогодишњи буџет за развој омладинске политике, Јановић је прецизирао да омладинске организације путем тог конкурса, добијају 400 хиљада еура, плус 100.000 еура по основу Конкурса који ће, како је најавио, бити расписан, најкасније до краја априла, у складу са Законом о невладиним организацијама.

Расте интересовање младих

Ове године значајно је повећано интересовање младих за учешће на конкурсу, тако да смо од 245 пројектних приједлога, колико их је стигло на адресу Министарства спорта, подржали њих 86, што је 50 пројеката више у односу на прошлу годину. У том контексту очекујемо, да ће од укупно 132 хиљаде колико их живи у Црној Гори, овогодишњи пројекти обухватити око 50 000 младих. „Наведено охрабрује, јер указује да је однос Владе према потребама младих, резултирао и већом активношћу и заинтересованошћу омладинских организација, које су у Министарству спорта очито препознале поузданог партнера, спремног да у континуитету унапрјеђује положај младих“- поручио је министар Јановић, апострофирајући да је министарство подржало омладинске организације, чији су пројекти у потпуности ускладјени са овогодишњим Акционим планом Стратегије за младе. 

У фокусу здравље младих, запошљавање, активизам, превенција насиља, култура

Највећи број пројеката, њих 31, ојачаће активизам младих и укључити их у доношење одлука. 22 пројекта, односи се на здравље, безбједност, превенцију насиља и говора мржње међу младима. 14 пројеката подстаћи ће запошљавање младих, док се 7 односи на приступ културним садржајима, гдје су млади њихови непосредни креатори и реализатори. Преостали ће допринијети бољем умрежавању младих на регионалном и међународном нивоу и унаприједити информисање о неформалном образовању.
Медју пројектима који су добили највећу подршку Министарства спорта, Јановић је на конференцији за медије посебно издвојио „Европску омладинску картицу“ , која ће, како је казао, младима Црне Горе омогућити бројне бенефите, прије свега изузетно повољне попусте у услужним дјелатностима, као што су превоз, осигурање, здравствене услуге, едукација, угоститељство. Ту је и квиз „Колико познајеш ЕУ“, који ће црногорској омладини приближити кључни спољно политицки приоритет наше државе, чланство у Европској унији. Министарство спорта, нагласио је Јановић, сада је средњошколцима главни спонзор на пројекту „Дјечијег парламента“ а значајно смо, нагласио је, подржали и Сајам младих предузетника.

Потврда владине посвећености равномјерном регионалном развоју

Имајући у виду да је један од темељних приоритета Министарства спорта, континуирана подршка омладинском организовању и умрежавању младих, Конкурсом смо подржали рад и активности Омладинског центра и 10 омладинских и волонтерских клубова у Црној Гори.
Радује и чињеница да овогодишњи конкурс биљежи велико интересовање омладинских организација са сјевера, гдје је удвостручен број подржаних пројеката у односу на претходну годину: „То је још једна потврда владине посвећености равномјерном регионалном развоју“- закључио је министар спорта.

Акценат на транспарентном и одговорном трошењу јавног новца

Рјешење о расподјели новца омладинским организацијама објављено је на званичном сајту Министарства спорта Црне Горе, уз транспарентан и детаљан опис свих подржаних пројеката, као и оних који нијесу добили подршку Министарства спорта. Доступан је и списак омладинских организација које су дисквалификоване због непотпуне документације, уз одговарајуће образложење такве одлуке. Министарство спорта/ Директорат за младе, са свима којима су опредјелјена средства, потписаће уговоре којима ће бити прецизирана права и обавезе. Свако непоштовање Уговора, повлачиће његово раскидање и повраћај средстава у буџет Црне Горе.










                                            
МИНИСТАРСТВО СПОРТА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?