Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: МУП наставља да унапређује борбу против присилних дјечјих бракова и других облика кршења људских права

Објављено: 23.02.2018. 20:59 Аутор: МУП
Министарство унутрашњих послова и Управа полиције одговорно и професионално приступају борби против присилних дјечјих бракова, поручио је државни секретар Драган Пејановић на данашњој конференцији поводом представљања истраживања „Спречавање дјечјих бракова у Црној Гори: Изазови, научене лекције и теорија промјене“.

Отварајући конференцију, Пејановић је истакао је да је појава присилних дјечјих бракова нарочито присутна међу припадницима ромске и египћанске популације и у великој мјери узрокована обичајним правом и традицијом, те је у том смислу потребно улагати додатне напоре на подизању јавне свијести о слободи избора.

Државни секретар је подсјетио да је Црна Гора заокружула свој законодавни и институционални оквир у овој области, а у циљу боље координације рада институција формиран је Оперативни тим за борбу против породичног насиља, насиља над женама и дјецом. “Тим ће таргетирати слабе карике у ланцу поступања надлежних институција и својим дјеловањем утицати на промјене”, навео је Пејановић.

Препознајући дјецу као најрањивију друштвену категорију Црна Гора ће наставити да креира и спроводи политику поштовања и заштите њихових права, како би им било омогућено да остваре свој пуни потенцијал, закључио је државни секретар.

Поред државног секретара Пејановића, на конференцији су се обратили и предсједница Одбора за родну равноправност у Скупштини Црне Горе Нада Дробњак, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осама Когали, шефица сектора за политику, европске интеграције и привреду у делегацији ЕУ у Црној Гори Пламена Халацхева и извршна координаторка НВО Центар за ромске иницијативе Фана Делија.

Цјелокупно излагање државног секретара можете преузети овдје.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?