Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Генерални директор Горан Кушевија: „Морамо да развијамо још велики број услуга и да стварамо један здрав амбијент, приступачан свим грађанима“

Објављено: 22.02.2018. 21:24 Аутор: мрсс
Генерални директор Директората за социјално старање и дјечју заштиту Горан Кушевија, говорио је на округлом столу „Стандардизација и лиценцирање социјалних група“, који је организовала црногорска ИРИС мрежа, у оквиру пројекта „ИРИС уМРЕЖАвање/Цивилно друштво за заштиту корисника у систему управљања миграцијама“, који је одржан 22.02.2018. године. На округлом столу говорили су и директор Завода за социјалну и дјечју заштиту, Драго Спаић и извршна директорица СОС телефона Подгорица, Биљана Зековић.

Директор Кушевија истакао је да је држава много урадила када је у питању развијање установа и сервиса социјалне и дјечје заштите, како на локалном тако и на централном нивоу, али и да је потребно развијати још велики број услуга и да стварати један здрав амбијент, приступачан свим грађанима.

Процес полагања стручног испита је почео прије више од пола године и на тај начин подиже се ниво квалитета знања, спремности и стручности стручних радника у центрима за социјални рад и установама социјалне и дјечје заштите.

Да би један пружалац услуге, добио лиценцу за рад, потребно је, прије свега, да испуњава нормативе и минималне стандарде у области стручног кадра и да задовољава просторне капацитете.
„Дефинисана је категорија стручних радника у Закону о социјалној и дјечјој заштити. То је социјални радник, психолог, педагог, андрагог, дефектолог и правник. И то су стручни радници који дефинитивно морају да положе стручни испит, да ли у оквиру НВО пружали одређену услугу или радили у некој од државних институција“, рекао је директор Кушевија. 

Посебан нагласак стављен је на активности Владе Црне Горе у процесу деинституционализације. Директор Кушевија, присутне је упознао са податком који је јако значајан када је реализација ове политике у питању. У Дјечјем дому „Младост“ тренутно борави 85оро дјеце, а 2008. године било их је 178оро.
Подсјећамо да је Црна Гора, прва у региону извршила деинституционализацију дјеце од 0-3 године.

Директор Завода за социјалну и дјечју заштиту Драго Спаић сматра да постоји довољно капацитета, знања и искуства, те да се у наредном периоду очекују и акредитовани програми у Црној Гори. Сврха је утврдити стандарде за рад у социјалној и дјечјој заштити, подићи стандард и стручност радника који се баве овом изузетно осјетљивом проблематиком.

Директор Спаић објаснио је да се лиценца за рад стручног радника обнавља се у року од шест година.

ПР служба Министарства рада и социјланог старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?