Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Националној библиотеци разговарано о реализацији пројеката, али и проблемима са којима се установа суочава

Објављено: 23.02.2018. 21:31 Аутор: мку
Током посјете Националној библиотеци „Ђурђе Црнојевић“ министар културе Александар Богдановић разговарао је са директором Библиотеке Богићем Ракоћевићем и његовим сарадницима.

Министар Богдановић је истакао важност свих активности које је Библиотека, током протеклих десет година спровела на добијању кода за црногорски језик, за који је процедура завршена 21. децембра 2017. године. Саговорници су оцијенили рјешавање овог питања изузетно значајним, не само за библиотечку струку, већ за укупну културу и науку Црне Горе.

На састанку је разговарано о реализацији пројеката који су од значаја за унапређење рада Библиотеке и библиотечке дјелатности у Црној Гори. Том приликом су представници Националне библиотеке представили план и најважније актвности које ће реализовати у 2018. години.

Министар Богдановић је похвалио међународну сарадњу коју остварује Национална библиотека са сродним институцијама и оцијенио је изузетно важном за унапређивање дјелатности, у складу са европским сандардима. У том смислу Министар је нагласио значај пројеката и програма Европске уније, и понудио подршку и помоћ Министарства културе у припреми документације.

Било је ријечи и о оснивању Музеја књиге, који би, како је планирано, био смјештен у згради бившег Француског посланства на Цетињу. Такво оживљавање штампарске традиције Црне Горе било би веома драгоцјено, имајућу у виду богату штампарско-издавачку традицију Цетиња, закључили су саговорници.

Током обиласка Библиотке констатовано је да су поједини сегменти зграде у којој је смјештена Библиотека у прилично лошем стању и након неколике фазе реконструкције, које су раније спроведене. Договорено је да Библиотека што хитније достави Министарству информацију којом би се утврдило тренутно стање, дефинисали приоритети за санирање и предложиле дугорочније мјере ,како би се богата библиотечка грађа коју Национална библиотека баштини адекватно сачувала.

mkumku
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?