Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ САВЈЕТА ЗА ПРАВА ДЈЕТЕТА: Не затварајмо очи и не окрећимо главу. Реагујмо!

Објављено: 26.02.2018. 13:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Трагични догађаји који су у току протеклог мјесеца потресли црногорску јавност, директан су повод за сазивање сједнице Савјета за права дјетета, који изражава забринутост због немилих догађаја и апелује на све чиниоце друштва да се заједничким снагама боре против свих видова насиља над дјецом.

У фокус јавности неопходно је ставити питања: како препознати и како реаговати на насиље над дјецом, односно шта је неопходно да свако од нас уради да се насиље спријечи? Позивамо све грађане и грађанке, све институције система, оргранизације цивилног друштва, да заједно дјелујемо како бисмо спријечили насиље у породици, посебно насиље над дјецом. Само заједничким снагама и личним одговорностима, можемо и морамо утицати на спречавање и сузбијање насиља. По принципу хитности, поштовања људских и дјечјих права и радом у најбољем интересу дјетета морамо дјеловати и адекватно реаговати на сваку пријаву насиља.

У домаћем јавном простору медијска пажња је неопходна да нам укаже на проблеме, да покрене јавност, институције и надлежне органе да брзо и дјелотворно реагују. Да би Црна Гора достигла цивилизацијски стандард који тражи да медији поштују људско достојанство и права дјеце, неопходно је да медији постану свјесни своје одговорности, те да у својим извјештавањима поштују законске одредбе које се односе на заштиту права дјеце на приватност. Приликом извјештавања о догађајима везаним за дјецу мора се водити рачуна о потреби јавности за информацијом, али се мора показати и посебан сензибилитет за заштиту интереса дјетета и непосредно погођених особа.

Позивамо све грађане и институције да на сваки облик насиља реагујемо, да га правовремено пријављујемо и да се сви заједно боримо за што бољи и мирнији живот наших грађана и за окружење без насиља у којем наша дјеца могу безбрижно одрастати.

Не затварајмо очи и не окрећимо главу. Реагујмо!

САВЈЕТ ЗА ПРАВА ДЈЕТЕТА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?