Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране на иступ предсједничког кандидата, проф. др Ђорђија Блажића

Објављено: 26.02.2018. 20:57 Аутор: мод

Предсједнички кандидат, Ђорђије Блажић, изнио је данас низ тенденциозних и, уз то, потпуно нетачних тврдњи и података говорећи о статусу професионалних војних лица и војних пензионера у Црној Гори.

Очигледно је да Блажић професионална војна лица и војне пензионере у Црној Гори препознаје као циљну групу на предстојећим предсједничким изборима, што је његово потпуно право.

Међутим, није коректно да им се обраћа износећи низ неистина, као и паушалних и популистичких оцјена. Блажићу би, и као правнику и као универзитетском професору, истинитост тврдњи морала бити изнад ситног политикантског профитерства. Данашњом изјавом, предсједнички кандидат, др Блажић, даје веома лош примјер студентима и млађој генерацији, који су примарна и константна циљна група за сваког професора који држи до свог интегритета.

Између осталог, Блажић тврди да је Министарство одбране отпустило на десетине војника. Министарство одбране није отпустило нити једног војника. Блажић, доктор правних наука, морао би знати разлику између отказа и истека уговора.

Једино што је тачно и са чиме се Министарство одбране потпуно слаже са Блажићем, јесте да социоекономски статус професионалних војних лица и пензионера у Црној Гори треба системски ријешити. То је управо оно на чему Министарство одбране интензивно и посвећено ради.

Средином 2016. године, плате војним лицима у Црној Гори повећане су за 16 одсто.

У посљедњих пет година, професионалним војним лицима у Црној Гори додијељено је око 150 станова.

У септембру прошле године, Министарство и Синдикат Војске Црне Горе формирали су Стамбену задругу „Одбрана“, којој је већ уплаћено 300 хиљада еура, искључиво за рјешавање стамбених питања запослених у ВЦГ.

На локацији „Рсојевица“ у општини Даниловград, на плацу од 5.300 квадрата градиће се стамбени објекат за потребе запослених у Министарству одбране и у Војсци.

Министарство одбране неће коментарисати изјаве у којима Блажић у исту реченицу смјешта наводно игнорисање оправданог незадовољства, отпуштања, административне капацитете и борбену готовост, чиме овај предсједнички кандидат показује потпуно невладање материјом.

За Министарство одбране и Војску Црне Горе од кључног је значаја да су управо млади у Црној Гори препознали напоре Министарства да војни позив учине привлачним и атрактивним. О томе говори број оних који се јаве на конкурсе за пријем нових војника по уговору.

Више од педесет младих кадета који су већ завршили школовање на угледним војним академијама у иностранству, чине поуздану кадровску базу будућег командног састава Војске Црне Горе. Са исто толико оних који су још увијек на школовању, и уз све квалитетнији војнички састав, Војска Црне Горе постаје модерна институција, прилагођена потребама државе Црне Горе, као савезнице у оквиру Алијансе.

Предсједнички кандидат Блажић данашњим саопштењем је само показао колико не познаје систем одбране вријеђајући достојанство сваког часног припадника Војске и министарства.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?