Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нови Закон о заштити од јонизујућих зрачења и радијационој и нуклеарној безбједности у 2019. години

Објављено: 26.02.2018. 21:34 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Усвајање новог Закона о заштити од јонизујућих зрачења и радијационој и нуклеарној безбједности планирано је за други квартал 2019. године, саопштено је данас на округлом столу одржаном у Министарству одрживог развоја и туризма. Овај догађај одржан у оквиру Програма за нуклеарну сигурност и заштиту од зрачења ИПА 2014 пројекта „Даље јачање нуклеарних регулаторних тијела Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Косова и Црне Горе“.

Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, истакла је да је у Црној Гори, поред Закона о заштити од јонизујућег зрачења и радијационој сигурности, на снази 17 међународно-правних инструмената у области нуклеарне односно радиолошке сигурности. Спровођење ових прописа и измјена међународних стандарда и правне тековине Европске уније наметнуло је неопходност израде новог Закона, чије је утврђивање од стране Владе Црне Горе планирано за други квартал 2019. године, навела је Војиновић.

Оана Велику (Оана Велицу) представница имплементационе агенције ЕНЦО, нагласила је да је пројекат јачања нуклеарних регулаторних тијела земаља региона веома значајан и да има за циљ унапређење закона и регулације области радијационе у нуклеарне безбједности. Она је представила реализоване и активности планиране овим пријектом и то кроз четири задатка, а то су транспозиција правне регулативе Европске уније, развој регулаторних процедура, унапређење квалитативних процедура за радиолошке медицинске уређаје и информисање јавности.

Наташа Бјелица, савјетник у Директорату за животну средину представила је комуникациони план о начину осигурања учешћа јавности у доношењу одлука које се тичу заштите од јонизујућих зрачења. Бјелица је овом приликом истакла да су циљеви комуникационог плана укључивање јавности и заинтересованих страна у процес доношења Закона, информисање становништва које живи у близини садашњих или евентуално будућих објеката у којима ће се реализовати активности које подразумијевају употребу извора јонизујућих зрачења, као и дефинисање тока комуникационог процеса. Бјелица је истакла да ће се приликом израде Закона о заштити од јонизујућег зрачења и радијационој сигурности заинтересована јавност благовремено информисати, али и консултовати кроз позиве цивилном сектору да номинују представника за чланство у Радној групи, као и кроз медијске активности и јавну расправу.

Тамара Ђуровић, начелница дирекције за заштиту ваздуха и заштиту од буке у животној средини, представила је полазне основе за израду новог Закона о заштити од јонизујућих зрачења и радијационој и нуклеарној сигурности и безбједности. Ђуровић је истакла да је израда новог Закона, поред усклађивања са унапријеђеним међународним стандардима и директивама ЕУ, значајна са аспекта заштите животне средине, безбједности, стручног оспособљавања експерата и особља регулаторних тијела, као и мониторинга и контроле радиоактивности.

Округлом столу присуствовали су представници заинтересоване јавности из релевантних државних установа, представници корисника и техничких сервиса, невладиних организација и медија, као и представници регулаторних тијела Босне и Херцеговине и Македоније, који су дали свој допринос дискусији.


Видео материјал доступан је на сајту: хттп://www.инфобиро.тв/индеx.пхп

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?