Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Секретар Елмедин Ровчанин отворио регионалну конференцију о социјалном дијалогу

Објављено: 27.02.2018. 18:25 Аутор: мрсс

Секретар Министарства рада и социјалног старања Елмедин Ровчанин био је један од уводничара на регионалној конференцији „Транспарентан социјални дијалог као предуслов здравог и одрживог економског и друштвеног развоја у региону“ која се одржала данас, 27.02.2018. у Подгорици.

На скупу су говорили и Светлана Вуксановић, предсједница Уније послодаваца Црне Горе, Срђа Кековић, генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе, те Душко Зарубица, генерални секретар Савеза синдиката Црне Горе.

Циљ конференције је да социјални партнери из земаља региона Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија размијене искуства и мишљења о социјалном дијалогу и да креирају заједничку платформу за развој и јачање социјалног дијалога у региону.

Секретар Ровчанин упознао је учеснике конференције са бројним механизмима социјалног дијалога, који је у Црној Гори успостављен на трипартитној и бипартитној основи.
Социјални дијалог на трипартитној основи се одвија у Социјалном савјету, као и код појединих гранских колекивних уговора за јавна предузећа, јавне установе и друге јавне службе чији оснивач није држава.

Поред трипартитних, интензивно се спроводи и бипартитни социјални дијалог између социјалних партнера преговарањем и закључивањем гранских колективних уговора и колективних уговора код послодавца.

Црна Гора, као чланица Међународне организације рада, формално је прихватила трипартизам као инструмент демократије и посвећено ради на јачању социјалног дијалога.

  mrss
„Ревизијом и измјенама сета закона у оквиру радног законодавства жели се постићи већа самосталност у развоју социјалног дијалога и трипартизма као и јачање социјалне кохезије у Црној Гори. Значајно је постизање циља да Влада Црне Горе, њене институције и локални органи управе поштују принципе репрезентативности, независности, аутономије и немијешања у унутрашња питања синдикалних и послодавачких организација, што је у складу са конвенцијама, препорукама и радним стандардима МОР-а и Европске уније, а све у циљу поштовања основних права на слободу удруживања и колективног преговарања“ – навео је секретар Ровчанин.

Представник Министарства рада и социјалног старања током излагања осврнуо се и на први Програм достојанственог рада у Црној Гори за период 2015 -2017 године, који су потписали Министарство рада и социјалног старања, социјални партнери и Међународна организација рада.

„Једна од кључних активности ПДР обухвата даље јачање Социјалног савјета на националном нивоу, јачање савјета на локалном нивоу као и јачање капацитета социјалних партнера како би били у могућности да одговоре на потребе својих чланова у различитим областима, укључујући европске интеграције и преношење директива ЕУ у домаће законодавство“ – казао је Ровчанин.

У припреми је и нови Програм достојанственог рада, за период 2018 – 2020 године, кроз који ће се такође осликати резултати активности Владе Црне Горе, Међународне организације рада и социјалних партнера (Савез синдиката Црне Горе, Унија слободних синдиката Црне Горе и Унија послодаваца).

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?