Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Пљевљима представљен Агробуџет за 2018. годину

Објављено: 27.02.2018. 22:04 Аутор: МПРР

MPRRПољопривредни произвођачи са подручја пљеваљске општине имали су прилику да се на данашњој презентацији Агробуџета упознају детаљније са мјерама подршке Министарства пољопривреде и руралног развоја за ову годину.

Пољопривредници су информисани о свим врстама и висином подршке, инвестицијама које се подржавају, потребној документацији за остваривање подршке, динамиком спровођења мјера, као и начином подношења захтјева за подршку.

Пљеваљски пољопривредници, који су годинама уназад уложили значајна средства за унапређење прераде млијека на газдинству, гдје су уз подршку Министарства адаптирали објекте за прераду млијека и купили потребну опрему, показали су посебно интересовање за мјере подршке које су везане за прераду млијека, али и набавку стоке и остале облике подршке строчарству. Појашњено је да су ове године премије за прераду млијека на газдинству представљене кроз засебну мјеру. Подршка се даје за произвођаче који прерађују сирово млијеко на свом газдинству у виду основне премије која износи 0,06€ по литру прерађеног млијека. Услов за остваривање права на премију је упис у Регистар регистрованих објеката у Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Мали произвођачи који прерађују до 50 литара сировог млијека могу да прерађују млијеко у саставу стамбеног објекта, док произвођачи који прерађују више од 50 литара сировог млијека морају имати посебан објекат који се налази на пољопривредном газдинству. Сирово млијеко мора бити од сопствених животиња на газдинству.

Посебна пажња била је посвећена и осталим новинама у односу на претходну годину. Истакнуто је да је кроз овогодишњи Агробуџет акценат стављен на подршку младим пољопривредницима, који имају могућност да кроз више мјера остваре подршку и до 70%. Такође, старосна граница за подршку покретању пословања младих пољопривредника повећана је са 30 на 35 година старости.

Представници Министарства искористили су прилику да подсјете произвођаче на обавезу да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, како би остварили право на подршку.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?