Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић - директор Црногорске кинотеке Мартиновић: Кинотека важна у промоцији историје и насљеђа Црне Горе

Објављено: 28.02.2018. 21:51 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић и директор Црногорске кинотеке Андро Мартиновић разговарали су данас о раду и пројектима ове установе.

Министар је истакао задовољство што ова институција са малим бројем запослених и лошим просторним условима успијева да реализује значајне пројекте и активности. Посебно је нагласио важност израде документарног филма “Културно насљеђе Балшића”, који је премијерно приказан 2017. године, као и почетак рада на филму “Путевима дукљанске баштине”, који ће широј публици приказати и приближити историју и архитектуру Дукље као и значај овог важног археолошког локалитета.

Министар Богдановић и директор Мартиновић су разговарали и о скором пресељењу Црногорске кинотеке у нове просторије које ће бити смјештене у објекту некадашњег Дома војске у Подгорици. Како су истакли саговорници, ово је од изузетне важности, како у погледу заштите постојеће богате колекције филмова и филмских материјала, тако и у погледу остваривања других дјелатности установе. Министар је истакао да је, осим архивске дјелатности Кинотеке важна и њена приказивачка дјелатност, којом грађанима представља историју и насљеђе Црне Горе.

Разговарано је и о реализацији пројекта "Стандардизација каталога и нова платформа за каталошко архивирање филмске грађе", за који је у овој години Министарство културе издвојило 15.000 еура. Пројектом је предвиђена израда платформе, софтвера и хардвера за каталошко архивирање филмских материјала, чиме ће се обезбиједити ефикасније обављање основних кинотечких дјелатности, истакао је директор Мартиновић.

Било је ријечи и о регионалној и међународној сарадњи коју Кинотека остварује са сродним институцијама, посебно са Југословенском кинотеком, у којој се до преласка у нови објекат складишти значајан дио фонда Црногорске кинотеке. Министар Богдановић је истакао да је сарадња са међународним партнерима изузетно значајна, поготово за малу институцију каква је Кинотека и позвао да извор додатног финасирања својих пројеката траже и у међународним фондовима, за чем ће Министарство пружити сву потребну помоћ и подршку.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?