Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бијелом Пољу представљен Агробуџет за 2018. годину

Објављено: 28.02.2018. 21:25 Аутор: МПРР

MPRRПољопривредним произвођачима са подручја општине Бијело Поље данас су представљене мјере подршке кроз Агробуџет за 2018. годину.

Услове, критеријуме и начин пријављивања за агробуџетску подршку у биљној и сточарској производњи присутнима су презентовали представници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Пољопривредницима је ближе појашњено и која им је документација потребна за остваривање подршке и који су рокови за подношења захтјева за сваку од агробуџетских мјера.

Пољопривреднике је, с обзиром на структуру пољопривредне производње на подручју ове општина, посебно интересовала могућност добијања подршке у сточарству – премије, подршка за набавку опреме за побољшање квалитета млијека и набавку сточног фонда, подршка за коришћење планинских пашњака. Воћари су се интересовали које врсте механизације могу да набаве уз подршку из Агробуџета, као и како се остварује подршка за подизање нових засада. Пољопривредницима је појашњено да ће механизацију, као и набавку садница вишегодишњих засада имати могућност да добију и кроз аплицирање за Први ИПАРД јавни позив за мјеру 1 „Инвестиције у физички капитал на пољопривредним газдинствима“ који је објављен у понедјељак, 26.02.2018. године.

Посебна пажња била је посвећена и осталим новинама у односу на претходну годину, како би пољопривредници у потпуности били упознати са свим мјерама подршке које су им на располагању. Истакнуто је да је кроз овогодишњи Агробуџет акценат стављен на подршку младим пољопривредницима, који имају могућност да кроз више мјера остваре подршку и до 70%. Такође, старосна граница за подршку покретању пословања младих пољопривредника повећана је са 30 на 35 година старости.

Представници Министарства искористили су прилику да подсјете произвођаче на обавезу да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, како би остварили право на подршку.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?