Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерални директор Горан Николић у јутарњем програму ТВ 777: За модернизацију прерађивачке индустрије 150.000 еура

Објављено: 01.03.2018. 17:00 Аутор: Министарство економијем
Црногорска предузећа која послују у области прерађиваћке индустрије до 15. децембра ове године могу искористити бесповратну финансијску подршку Министарства економије и веома повољне кредитне аранжмане Инвестиционог развојног фонда (ИРФ) за набавку нове или половне производне опреме, машина или дјелова, казао је генерални директор за индустрију и предузетништво Горан Николић.

Ministarstvo ekonomijeГостујући на Јутарњем програму ТВ 777, Николић је казао да је јавни позив за учешће у Програму подршке за модернизацију прерађивачке индустрије расписан прије 10 дана.

„На адресу Министарства економије већ је стигла једна апликација, док имамо неколико које су најављене. Ми смо за ову годину буџет повећали 50%, односно са 100.000 еура на 150.000 еура и очекујемо да ће ове године бити значајно веће интересовање него претходне двије године“, казао је Николић и подсјетио да је у прошлој години за овај програм стигло 5 апликација од предузећа из дрвопрерађивачке, папирне и индустрије за прераду стакла и намјештаја.

Први корак за учешће у Програму јесте преузимање пријавног формулара са сајта Министарства економије.

„Након што га испуни и достави Министарству, предузеће улази у процедуру. Након тога утврђује коју опрему жели да набави, одлази у ИРФ, пролази кроз њихове процедуре, након чега слиједи одобрење кредита и куповина и инсталирање опреме праћено намјенском контролом ИРФ-а. Комисија Министарства веома брзо обрађује апликацију и уговара бесповратна средства“, казао је Николић.

У току двије године реализације додијељено је 71.136 еура бесповратних средстава и одобрено 458.207 еура кредитних средстава од стране ИРФ-а.

„Кредитни услови код ИРФ-а су веома повољни: каматна стопа се креће од 3% до 3,5%, у зависности од тога да ли је предузеће из сјеверног или централниог региона, обрада кредита је 0,3%-0,4%, рок отплате 12 година, уз могућност 4 године грејс периода“, казао је Николић.

Програми подршке су, како је додао, најпотребнији на сјеверу, због чега се за овај регион кроз све програме подршке Министарства економије дају додатни бодови и већи коефицијент.

„Висина субвенције је 10% за средња предузећа, а док у случају предузетника, микро и малих привредних друштава вриједност учешћа бесповратних средстава Министарства у односу на вриједности набавке опреме износи до 20%. То значи да, ако предузеће купује опрему вриједности 100.000 еура, за то добија директну субвенцију од 20.000 еура“, казао је Николић.

Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије је један од 9 програма Министарства економије, од који се већина заснива на финансијској подршци инвеститорима, односно предузетницима, малим и средњим предузећима, а реализује по принципу субвенција, рефундације дијела средстава или ослобађања, односно смањења накнада и пореза, зависно од програма.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?