Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студенти Универзитета Доња Горица посјетили Министарство одбране

Објављено: 01.03.2018. 20:10 Аутор: мод

Студенти Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица, са смјера Национална безбједност, посјетили су данас Министарство одбране.

Државни секретар у Министарству, Слободан Филиповић, изразио је велико задовољство интересовањем студената и уопште, универзитетске заједнице, за рад и активности Министарства одбране у свјетлу чланства Црне Горе у НАТО, као и на пољу модернизације Војске Црне Горе. Он је нагласио да је један од битних циљева Министарства и Војске управо што директнији однос са млађом популацијом, у складу са стратегијом подмлађивања кадра у сектору одбране.

Филиповић је студентима говорио о кључним активностима Министарства одбране и Војске Црне Горе, са акцентом на сарадњу и дјеловање Црне Горе као савезнице у оквиру Алијансе, али и њену улогу у очувању глобалног мира и сигурности кроз учешће у мировним мисијама и операцијама. Он је поновио вишеструке бенефите од чланства Црне Горе у НАТО, посебно наглашавајући концепт колективне безбједности, као најоптималнијег оквира за једну малу земљу ограничених одбрамбених капацитета која, уз то, има веома битан и посебан стратешки положај у геостратешки осјетљивом окружењу. Државни секретар је нагласио да ће се Црна Гора као чланица Алијансе залагати за политику отворених врата, као гаранта мира и стабилности у региону.

Студентима је о организацији, начину рада и активностима Министарства одбране говорила Ивана Делибашић, самостална савјетница ИИ у Директорату за политку одбране, док им је потпуковник, мр Раде Чурчић из Генералштаба ВЦГ одржао предавање о учешћу припадника Војске Црне Горе у мировним мисијама и операцијама.

Циљ ове студенстке посјете био је упознавање са организацијом, надлежностима и функционисањем Министарства, те сагледавање улоге и мјеста које Министарство одбране има у укупном систему националне безбједности Црне Горе.

Гости су изразили задовољство одржаним предавањима и активно узели учешћа у дискусији. Студенте са Универзитета Доња Горица у Подгорици највише је интересовала Стратегија националне безбједности, организација Војске Црне Горе, као и активности у мисијама и операцијама.

Министарство одбране ће и у наредном периоду наставити да организује сличне активности и унапређује сарадњу са факултетима у Црној Гори, управо у циљу приближавања и промоције својих активности млађој популацији.

modmod
mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?