Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Дан заштите и спашавања у Црној Гори

Објављено: 01.03.2018. 20:00 Аутор: МУП

ВИДЕО: Обиљежавање Дана заштите и спашавања - КАДРОВИ

ВИДЕО: Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић - Дан заштите и спашавања - ОБРАЋАЊЕ

ВИДЕО: ГД Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић - Дан заштите и спашавања - ОБРАЋАЊЕ

ВИДЕО: Награђени радник службе заштите и спашавања Милан Вујошевић - ОБРАЋАЊЕ


Поводом прославе Дана заштите и спашавања у Црној Гори и Међународног дана цивилне заштите Министарство унутрашњих послова данас је уприличило свечаност у просторијама Службе заштите Главног града на којој су додијељене награде и признања за допринос у развоју система заштите и спашавања у претходној години.

Том приликом присутнима су се обратили генерални директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић и министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, а одржана је и показна вјежба у којој су, осим Авио-хеликоптерске јединице Директората за ванредне ситуације, учествовале Служба заштите Главног града Подгорица и Горска служба спашавања.

Честитку поводом Дана заштите и спашавања упутио је и предсједник Владе Душко Марковић, а у којој се наводи да су у претходном периоду запослени у служби заштите и спашавања показали да Црна Гора има снажне капацитете у овој области, што је потврђено кроз изузетну храброст и пожртвованост које су испољили током 2017., али и ранијих година. Премијер је навео и да је Влада чврсто опредијељена да у расположивим оквирима, а уз пун ангажман Министарства унутрашњих послова унаприједи услове за живот и рад ватрогасаца и спасилаца.

Честитку у цјелости можете преузети ОВДЈЕ.

Поздрављајући присутне министар унутрашњих послова честитао је припадницима система Дан заштите и спашавања и нагласио да се храброст и пожртвованост са којом обављају ову, прије свега, хуману професију високо цијени.

„Природне и техничко технолошке катастрофе су реалност. Оне су, истовремено, и изазов који показује колико и на који начин је држава спремна да реагује. Зато је потребно да имамо снажан, институционалан и организован одговор који ће посљедице од елементарних и других непогода свести на могући минимум.“ , оцијенио је министар Нухоџић.

Министар Нухоџић подсјетио је да је Влада Црне Горе крајем прошле године усвојила Стратегију за смањење ризика од катастрофа за период 2018-2023. године, која дефинише циљеве и кључне активности у развоју и опремању система и нагласио да је Министарство унутрашњих послова за 2018. годину увећало буџет за област ванредних ситуација.

,,С тим у вези, за очекивати је да ћемо и у наредном шестогодишњем периоду додатно унаприједити систем заштите и спашавања и учинити га ефикаснијим.“, навео је он.

Говор у цјелости можете преузети овдје.


Честитајући Дан заштите и спашавања, генерални директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић подсјетио је на тежину и сложеност послова заштите и спашавања.

,,То су послови у којима се срчаност подразумијева, племенитост води, а храброст одлучује. Они су у ствари доказ да у сваком животу и сваком времену има мјеста за подвиге. А подвиг је заиста, спасити људски живот или нечије материјално добро.“

У даљем излагању нагласио је да Директорат за ванредне ситуације у овом тренутку реализује 12 пројеката кроз које ће се набавити вриједна опрема, реализовати бројне обуке и одржати вјежбе на теме спашавања у случају разних врста хазарда. Он се захвалио свим учесницима у систему на коректној сарадњи.

Говор у цјелости можете преузети овдје.

Такође, у циљу обиљежавања 1. марта, представници Подручне јединице за ванредне ситуације Подгорица и Оперативно-комуникационог центра 112 Директората за ванредне ситуације одржали су јуче презентацију волонтерима из ЈУ Средња грађевинско-геодетска школа "Инж. Марко Радовић" из Подгорице о систему заштите и спашавања у Црној Гори, надлежностима и улози Директората за ванредне ситуације и ОКЦ 112. Презентацији је присуствовало 13 ученика волонтерског клуба ове школе и двије професорице.
На овај начин волонтери су се ближе упознали са улогом свих учесника у систему заштите и спашавања с посебним акцентом на значај волонтеризма и њиховог укључивања на јачању свијести њихових вршњака и осталих када је у питању смањење ризика од катастрофа и заштита и спашавање.

Одлуком Комисије за спровођење поступка додјеле награда и признања послова утврђени су учесници заштите и спашавања којима се додјељују награде и признања за посебне заслуге у развоју система заштите и спашавања и исказану личну пожртвованост у спровођењу заштите и спашавања становништва и материјалних добара.


Награде и признања добили су:

Значку заштите и спашавања добио је Асановић Велимир, запослен у Служби заштите и спашавања Главног града.


Захвалницу:

- Кнежевић Предраг, Служба заштите и спашавања Главног града

- Драгојевић Радивоје, Служба заштите и спашавања Главног града

- Рацковић Бобан, Служба заштите и спашавања Главног града

- Брковић Рајко, ловочувар на подручју Радовча и Копиља

- ДВД „Кртоли“ које броји око 30 активних чланова – добровољних ватрогасаца.

-Мрваљевић Дарко, пројект менаџер у општини Даниловград


Новчану награду, у износу од 500 еура добили су:

- Аговић Бајрам, Служба заштите и спашавања Рожаје

- Шкобаљ Александар, замјенику командира Службе заштите и спашавања Општине Херцег Нови

- Ашанин Раде, Служба заштите и спашавања Бар

- Секулић Милисав, Служба заштите и спашавања Даниловград

- Вујошевић Милан, Служба заштите и спашавања Главног града




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?