Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак представника ММФ-а, Министарства финансија и ЦБЦГ

Објављено: 02.03.2018. 15:27 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Гувернер Централне банке Црне Горе др Радоје Жугић и министар финансија Дарко Радуновић са сарадницима састали су се са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Мартин Петри, шеф Мисије ММФ-а за Црну Гору. Мисија ММФ-а борави у Црној Гори ради одржавања редовних годишњих консултација у складу са Чланом ИВ Фонда. 

На састанку је било ријечи о стању црногорске економије, резултатима оствареним у претходној и плановима и пројекцијама за текућу годину.

Гувернер Жугић је истакао да је банкарски сектор у претходној години остварио одличне резултате који су оснажили стабилност финансијског система. И у 2018. години је настављен тренд раста кредитне активности и депозита, док, са друге стране, ниво лоших зајмова и каматне стопа настављају да опадају. Гувернер је информисао саговорнике да ће ЦБЦГ иницирати продужење важења Закона о добровољном финансијском реструктурирању дугова, за још годину дана, у циљу стварања претпоставки за даље поспјешење процеса реструктурирања. Наиме, примјена овог закона у периоду од јуна 2017. до фебруара 2018. године резултирала је реструктурирањем дугова у износу од 23,7 милиона еура, што указује на оправданост ове иницијативе. Гувернер је додао да ће будуће активности ЦБЦГ бити, између осталог, усмјерене на хармонизацију регулативе, имплементацију стандарда и најбољих банкарских пракси, као и на унапређење кредитног регистра, са циљем проширења његовог садржаја и бољег ажурирања истог.

Министар Радуновић је истакао да се у 2018. години настављају позитивни трендови на приходној страни буџета и саопштио да је у прва два мјесеца ове године, према  прелиминарним подацима, наплаћено 188,6 милиона еура буџетских прихода, што је за 16,1% више у односу на исти период прошле године. Истакао је и да Влада ради на припреми докумената који се тичу реформе јавне управе, у правцу оптимизације броја запослених, и додао да ће фокус активности Министарства финансија бити на унапређењу конкурентности привреде, али и смањењу сиве економије на тржиштима рада и акцизних производа.

Захваливши се ЦБЦГ и Министарству финансија на сарадњи током боравка Мисије у Црној Гори, г. Петри је истакао је да су у 2017. години, уз економски раст, остварени одлични резултати на плану консолидације јавних финансија и унапређења финансијске стабилности. Шеф Мисије ММФ-а охрабрио је доносиоце одлука у Црној Гори да наставе са активностима на даљем снажењу фискалне одрживости, јачању финансијске стабилности и имплементацији структурних реформи.

Мисија ММФ-а борави у Црној Гори до 7. марта, када це се одржати конференција за медије на којој ће се презентовати налази Мисије о стању економије и изгледима за наредни период.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?