Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак поводом превенције и сузбијања просјачења иИи других видова експолатације дјеце међу ромском и египћанском популацијом

Објављено: 02.03.2018. 17:21 Аутор: мрсс

Генерални директор директората за социјално старање и дјечију заштиту Горан Кушевија разговарао је са представницима УНИЦЕФ-а на тему реализације и заштите права дјеце припадника ромске и египћанске популације, дана 01.03.2018. године.

Посебан осврт дат је и превенцији и сузбијању просјачења иИи других видова експолатације дјеце међу ромском и египћанском популацијом, за шта је потребно додатно унапрјеђење рада, како у оквиру посебних сектора и институција, тако и интерсекторског дјеловања у овом домену.

Најављена је израда Акционог плана за сузбијање просјачења која ће у првом плану имати циљ идентификацију дјеце која просјаче и породица из којих долазе дјеца која просјаче.

УНИЦЕФ и УНХЦР ће пружити едукацију службеника Центара за социјални рад на тему културолошко-сензитивног рада са дјецом и породицама, припадницима ромске и египћанске популације, као избјегличком популацијом.

УНХЦР од 2018. године пружа правну помоћ у прибављању докумената Ромима И избјеглицама које немају ријешено питање статуса у Црној Гори. У оквиру пројекта РХП у току је изградња 94 стана у Беранама за становнике насеља Радош 1 и 2, породица са Косова.

Најављене су даље активности на овом плану и састанци у циљу размјене информација о постигнућима и проблемима у области заштите права дјеце, припадника ромске и египћанскре популације у Црној Гори.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?