Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Редовни полугодишњи брифинг војно-дипломатских представника акредитованих у Црној Гори

Објављено: 02.03.2018. 20:00 Аутор: мод
Међународна и сарадња са НАТО структурама, допринос Црне Горе колективном систему одбране, стратешко планирање, развој људских ресурса, војне набавке и финансијска проблематика биле су главне теме редовног полугодишњег брифинга са војно-дипломатским представницима акредитованим у Црној Гори, који је данас одржан у Министарству одбране.

Државни секретар Слободан Филиповић се захвалио војним аташеима на посвећености у домену јачања одбрамбене сарадње, као и на константној подршци реформама црногорског одбрамбеног сектора. Он је казао да је уласком Црне Горе у НАТО одагнан сваки скептицизам да наша земља, имајући у виду њену величину и капацитете, може допринијети глобалној безбједности. “Али, ти капацитети не мјере се количином ресурса које одређена земља посједује, него способношћу да дјелује у ограничавајућим условима. Савремене безбједосне пријетње и изазови морају се третирати као заједнички проблем, са њима се можемо изборити једино удруживањем снага и капацитета”, нагласио је Филиповић.

Он је подсјетио на мисије у којима Црна Гора својим учешћем даје допринос колективној безбједности, на Авганистан, Сомалију, Мали и Западну Сахару, те информисао војно-дипломатске представнике да је Савјет за одбрану и безбједност, према захтјеву Министарства одбране, донио предлог одлуке о повећању броја припадника ВЦГ у мисији Ресолуте Суппорт на до 40 чланова. Обавијестио их је и о намјери да се у Мисију КФОР на Косову по први пут пошаљу два штабна официра, како би се реафирмисала улога Црне Горе као посредника у рјешавању конфликата на Западном Балкану.

Филиповић је нагласио да ће Црна Гора наставити да снажно промовише НАТО политику отворених врата, уз улагање у добросусједске односе и одбрамбену сарадњу са државама региона. Он је подсјетио да Црна Гора ове године предсједава Америчко - јадранском повељом, али да ће остати посвећена јачању и осталих регионалних иницијатива.
Државни секретар је најавио и да ће кључни стратешки документи из области одбране бити редефинисани у складу са чланством у НАТО, са дугорочним стратешким приоритетима, као и доприносу колективном систему безбједности.
“Црна Гора ће остати кредибилан и поуздан савезник и партнер”, закључио је Филиповић.

В.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић је информисао војне аташеее о актуелним плановима модернизације Војске Црне Горе. Он је нагласио да чланство у НАТО за Војску Црне Горе представља нови изазов и мотивацију, јер изискује досљедни наставак започетих реформи, уз поштовање високих стандарда на свим војно-одбрамбеним и безбједносним нивоима.

Данас је потписан план билатералне сарадње са Републиком Аустријом, као и Протокол о донацији са Краљевином Норвешком.
Војно-дипломатски представници су након брифинга посјетили Центар за обуку и Пјешадијски батаљон у Даниловграду.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?