Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет: Министарка науке Сања Дамјановић и амбасадорка Израела Фишер-Кам

Објављено: 02.03.2018. 20:33 Аутор: Министарство науке
Министарка науке, др Сања Дамјановић, сусрела се данас са Њ.Е. Алон Фишер-Кам (Алоне Фисхер-Камм), изванредном и опуномоћеном амбасадорком Израела у Србији и нерезидентном амбасадорком у Црној Гори, и разговорала о унапријеђењу сарадње у области науке, истраживања и иновација између двије земље у наредном периоду.

Министарка науке је своју саговорницу информисала о активностима које Министарство науке предузима, посебно у сфери јачања веза између академске заједнице и сектора привреде. Она је у том смислу посебно истакла усвајање одговарајућег законодавног оквира, усклађеног са оквиром ЕУ у наведеним областима, као и активности које се спроводе на плану унапријеђења рада првог Иновационо-предузетничког центра „Технополис“ у Никшићу, оснивање првог Научно-технолошког парка у Подгорици, а посебан фокус министарка науке је ставила на рад првог Центра изврсности у Црној Гори, БИО ИЦТ.

Министарка је истакла да Црна Гора чини напоре за остваривање ових циљева и кроз увећање буџета за науку и истраживање, процес интернационализације и учлањења земље у реномиране научне институције и организације из Европе као што су ЦЕРН, ЕМБЛ, ЕМБО, ЈСИ и сличне, чиме се омогућава не само мобилност научника и истраживача, већ и процес размјене идеја, стварање научних мрежа, заједничко учешће у пројектима те стицање знања и искустава која се касније могу имплементирати у Црној Гори. Као посебан сегмент у обраћању, Министарка науке је апострофирала активности на регионалном пројекту којим је предвиђено оснивање Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе, као и активности које Црна Гора, спроводи у домену старт-апова и спин офф компанија.

Амбасадорка је, имајући у виду огромно искуство Израела у области науке и истраживања, а посебно иновација у области високих технологија, поздравила напредак Црне Горе на овоме плану и истакла могућности за даљу сарадњу кроз реализацију заједничких пројеката, учешћа кандидата из Црне Горе на семинарима, конференцијама и радионицама који се органзују у Израелу, као и кроз ангажовање експерата из Израела, са циљем преношења знања и искустава нашим институцијама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?