Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пољопривредни произвођачи са подручја Жабљака и Шавника информисани о мјерама подршке из Агробуџета

Објављено: 05.03.2018. 23:25 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су данас пољопривредним произвођачима са подручја Жабљака и Шавника мјере подршке које су им ове године на располагању кроз Агробуџет.

И данашње презентације, изазвале су значајно интересовање пољопривредника, међу којима је био запажено присуство великог броја младих људи, што представља позитиван одговор на овогодишњи Агробуџет и добру основу за искоришћавање расположивих средстава подршке.

Пољопривредни произвођачи са Жабљака и из Шавника исказали су интересовање за све мјере подршке, не само у дијелу сточарства којим се претежно баве, већ и у органској производњи, ратарској производњи, узгоју љековитог биља, пчеларству, рибарству. Посебно су појашњене новине у односу на претходну годину које иду у правцу ширења обухвата корисника, смањивањем критеријума за премије у сточарству, субвенције по хектару у биљној производњи, увођење премија за прераду млијека на газдинству, као и остале. Било је ријечи појединачно о свим јавним позивима за подршку инвестицијама, који се објављују кроз мјере руралног развоја. Представници Министарства су детаљно представили и Јавни позив за подршку покретању пословања младих пољопривредника који је данас објављен, који даје могућност младим незапосленим људима који су завршили школу или факултет пољопривредне струке да са бесповратном подршком Министарства у износу од 10.000 еура започну сопствени бизнис у пољопривреди. Као подстицај младима у пољопривреди, како је појашњено, ове године је додатно унапређена подршка, јер имају могућност да кроз више мјера остваре подршку инвестицијама и до 70% улагања.

Посебно интересовање пољопривредни произвођачи исказали су за подршку за набавку нових грла стоке, изградњу базена за одлагање стајњака, куповину музилица и лактофриза, као и изградњу бунара и бистијерни.

С обзиром на значајно интересовање пољопривредника за подршку кроз ИПАРД програм, кроз који је недавно расписан први јавни позив, представници Министарства информисали су пољопривреднике о врсти инвестиција које ће бити подржане и сугерисали им да присуствују радионицама које ће се ускоро реализовати у оквиру информативне кампање по општинама за ИПАРД први јавни позив.

И овом приликом произвођачи су позвани да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава који је основни услов за коришћење било које врсте подршке.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?