Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Могућности подршке из Агробуџета представљене рибарима из Херцег Новог, Котора и Тивта

Објављено: 06.03.2018. 21:37 Аутор: МПРР

Представницима рибарских удружења, свим заинтересованим рибарима и узгајивачима са територија општина Херцег Нови, Котор, Тиват представљене су мјере Агробуџета за 2018. годину.

Услове, критеријуме и начин пријављивања за агробуџетску подршку за сектор рибарства и марикултуре присутнима су презентовали представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, у просторијама Института за биологију мора у Котору.  

Као и прошле године, подршка у износу до 50 одсто укупне инвестиције опредиљена је за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов демерзалних ресурса, затим пелагичних ресурса, затим за мали привредни риболов за пловила до 10 м ЛОА, а исти проценат подршке добијају и узгајивачи који се бави марикултуром за побољшање ефикасности и конкуретности. Посебна пажња била је посвећења новинама у односу на претходну годину, као и процедурама реализације јавних позива, а кроз дискусију присутни су имали прилику да отклоне све недоумице.  

Посебно је било интересовање представника малог обалног риболова, као и узгајивача риба и шкољака. Теме разговора рибара са представницима Директората за рибарство Министарства пољопривреде биле су и остале активности на побољшању сектора рибарства у наредном периоду, као и заједнички и партнерски приступ реализацији тих активности.

Сектор рибарства кроз Агробуџет за ову годину подржава се кроз два програма: развој сектора морског рибарства и марикултуре и развој сектора слатководног рибарства и аквакултуре.

Обезбијеђена су средства у износу од 1.043.000€, што је повећање од 135% у односу на прошлу годину.

 

Поред подршке професионалним рибарима и унапређењу сектора марикултуре, посебна пажња ће се посветити мјерама за одрживо управљање и очување ресурса рибе и других морских организама.


Подржаће се набавка и инсталација неопходне опреме за мјеста првог искрцаја дуж наше обале, успостављање електронског система прикупљања података и сљедљивости у малом обалном риболову.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?