Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Произвођачима из Плужина представљене могућности подршке из Агробуџета

Објављено: 06.03.2018. 22:29 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
За пољопривредне произвођаче са подручја општине Плужине данас је одржана презентација Агробуџета за 2018. годину.

Присутнима су представљени услови, критеријуми и процедура пријављивања за агробуџетску подршку у биљној и сточарској производњи. 

Пољопривреднике ове општине интересовала је могућност добијања подршке у сточарству – премије, подршка за набавку опреме за побољшање квалитета млијека и набавку сточног фонда. Посебно интересовање показали су и за мјеру прераде на газдинству, како у сточарској производњи, везано за начин остваривања премија за прераду млијека, тако и биљној произвдњи, посебно воћарској. Воћаре из Плужина занимале су новине у дијелу субвенција у биљној производњи за чије остваривање је смањена минимална површина са 0,5 на 0,3 хектара. Млади су посебно охрабрени новинама у том дијелу, јер је за њих основна премија од 180€/ха повећана за додатних 10 еура, а додатно већу подршку инвестицијама кроз друге мјере и пројекте подршке. Представљен је и посебан програм бесповратне подршке за младе пољопривреднике кроз који могу покренути сопствени бизнис у пољоприверди. 

Представници Министарства подсјетили су присутне да је већина јавних позива објављена, а да у наредних недјељу дана могу очекивати и објаву јавних позива за подршку управљању стајским ђубривом, адаптацију катуна, подршку инвестицијама у прераду на газдинству и подршку за изградњу бунара и бистјерни, за коју су и у Плужинама пољопривредни произвођачи изразили велико интересовање. 
Такође, пољопривреднике су занимале могућности које су им на располагању кроз недавно објављени први ИПАРД јавни позив за инвестиције у пољопривредна газдинства. Појашњено им је које инвестиције могу реализовати и позвани су да присуствују радионицама које ће се ускоро реализовати у оквиру информативне кампање по општинама.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?