Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање: Нетачни наводи које је Н.Р. изнио у медијима; ударио главом о врата службеног возила када се отимао у намјери да побјегне; видео записи и комплетни списи предати тужиоцу

Објављено: 07.03.2018. 18:17 Аутор: УП
Поводом текстова које су данас, 07.03.2018. године, у штампаном издању листова Дан и НД Вијести, објављени са главном најавом, односно најавом на насловним страницама ових листова и на страницама 7. односно 11. а под насловима „Ухапсили га грешком па му сломили нос“ и „Рончевић се пробудио крвав у бетоњерци“, а што су пренијели и други медији, ради истинитог информисања јавности, обавјештавамо вас сљедеће:

Наводи у тексту који се односе на наводно пребијање и наводно лажно сумњичење Н.Р. (26) из Подгорице за кривично дјело напад на службено лице у вршењу службене дужности а везано за догађај који је регистрован прије шест дана, а о чему је изјава Н.Р. објављена у медијима данас су, сходно информацији коју смо о догађају добили од Центра безбједности Подгориоца, у потпуности нетачни и срачунато су изјављени од стране Н.Р. у његовом покушају одбране и избјегавања одговорности као и нарушавања интегритета Управе полиције. Такође нетачни су наводи да су повреде овог лица настале као посљедица незаконитиог поступања полицијских службеника. Осим тога нетачно је да му полицијски службеници нису омогућили право на позив, с обзиром да је Н.Р. више пута то одбио, што је и констатовано у службеним списима. Н.Р. је наиме, пружајући јак активни отпор а у намјери да се отргне полицијским службеницима и да им побјегне, главом ударио у врата службеног возила, када су и настале повреде које он спомиње. Н.Р. је медијима изјавио да је том приликом задобио прелом носа, што није тачно, већ је том приликом задобио фрактуру односно напрснуће носне кости. Због повреда Н.Р. је указана помоћ у просторијама ЦБ Подгорица од стране екипе Службе хитне медицинске помоћи а након тога је повезен у Ургентни блок гдје је одбио да му се укаже даља љекарска помоћ, а што је све констатовано у службеним списима сачињеним поводом овог догађаја.

Конкретно, након обавјештења од стране Дежурне службе Центра безбједности Подгорица да је извршено разбојништво у кладионици „Волцано“ у улици Московској у Подгорици, полицијски службеници Интервентне јединице су се упутили на лице мјеста гдје су затекли Н.Р. Приликом предузимања службене радње легитимисања Н.Р, који није имао документа код себе, је вријеђао и псовао полицијске службенике, упућујући им више озбиљних пријетњи по живот и тијело („Само ми приђите, ако смијете керови“, „Ј.... вам матер“, „П.... полицијске“, „Мрш смрадови“, „Чујете ли мишеви“, „Све ћу вас поклати“, „Запамтићете ви мене м...., вратове ћу вам поломити, све ћу вас запалити п....“, „Стриц ми је начелник, све ћу кући да вас поћерам“). Н.Р. је том приликом био у алкохолисаном стању јер је употребом алкометра утврђено да је имао 1,56 промила алкохола у крви. Да би савладили активни и пасивни отпор и извршили службену радњу привођења, полицијски службеници су према Н.Р, као што смо већ јавност обавјестили саопштењем, употријебили средства принуде (физичку снагу и средства за везивање).

Приликом лишавања слободе и привођења Н.Р. је, у намјери да се отргне полицијским службеницима, пружао јак активни отпор, којом приликом је главом ударио у врата службеног возила када су и настале повреде за које се индицира да су му их нанијели полицијски службеници. Н.Р. је наставио да вријеђа полицијске службенике и у просторијама Центра безбједности Подгорица. У просторијама Центра безбједности Подгорица указана му је помоћ од стране здравствених радника Службе ХМП, а након тога је Н.Р. поведен у Ургентни блок КЦЦГ, гдје је одбио да му се укаже љекарска помоћ. Поред наведеног полицијски службеници Центра безбједности Подгорица више пута су Н.Р. указали на његово законско право да о лишавању слободе обавијести породицу, што је он категорички одбијао, а што је је констатовано у службеној забиљешци о лишењу слободе.

У координацији са надлежним тужиоцем са лица мјеста су изузети видео записи, на којима се може видјети да су полицијски службеници поступали у складу са Законом, а који су саставни дио предмета који је покренут против Н.Р. Такође изузети су и видео записи из службених просторија ЦБ Подгорица гдје такође није забиљежено незаконито поступање према Н.Р. Сви видео записи су достављени надлежном тужиоцу.

Све предузете службене мјере и радње према Н.Р. евидентиране су у службеним списима и евиденцијама Центра безбједности Подгорица, што је такође достављено тужиоцу.

Са наведеним догађајем упознат је државни тужилац у ОДТ у Подгорици, који се након сагледавања чињеница изјаснио да се Н.Р. лиши слободе, због постојања сумње да је извршио кривично дјело из чл. 376 КЗЦГ – напад на службено лице у вршењу службене дужности.

Осумњичени Н.Р. је, уз кривичну пријаву, у законском року приведен надлежном државном тужиоцу, због основане сумње да је починио наведено кривично дјело.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?