Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Словеначка искуства за дигитализацију црногорског друштва

Објављено: 06.03.2018. 21:30 Аутор: МЈУ

Привредне коморе Црне Горе и Словеније организовале су пословни форум предузећа из ИЦТ сектора двије земље округли сто на тему „Дигитализација јавне управе и развој информационог друштва у служби бизниса“ на којем су учествовали министарка јавне управе Сузана Прибиловић, потпредсједник Владе и министар јавне управе Словеније, Борис Копривникар, црногорски амбасадор у Словенији др Вујица Лазовић и словеначки амбасадор у Црној Гори Митја Мочник.

Министарка Прибиловић је казала да се стварање подстицајног окружења за улагање у ИЦТ може остварити само узајамном сарадњом креатора политике, инвестиционе заједнице, тијела за развој ИЦТ сектора и предузетника.
- Развој економије утемељене на знању и растућем ИЦТ сектору захтијева успостављање окружења које погодују иновацијама, али нажалост и ризику. Постоји велики број прилика за економски развој уколико стварамо окружење које подстиче улагања међу земљама, подржава предузетнике и компаније – казала је Прибиловић.

Према њеним ријечима, подстицањем финансијских токова у ИЦТ-у земље у региону могу искористити европске фондове, што омогућава већи број инвестиција и предузетничких иницијатива. Један од важних заједничких циљева требало би да буде да регион као цјелина привлачи инвеститоре. У Црној Гори је што се тиче легислативе и техничко-техлошких предуслова, створена база за то и стимулативно окружење за развој ИЦТ, истакла је Прибиловић.

-Живимо у сложеном дигиталном свијету, присуствујемо новој индустријској револуцији, гдје су границе између физичког и софтверског простора конвергирале и готово нестале, а сајбер безбједност је постала питање за све актере умјесто само за ИТ инжењере. Зато реба радимо заједно како бисмо искористили огромне могућности које дигитални свије нуди – закључила је министарка Прибиловић.

Борис Копривникар, потпредсједник Владе и министар јавне управе Словеније, казао је да дигитализација пружа историјску могућност малим земљама које могу брзо да уче, да се крећу и изграде инфраструктуру, превазиђу дугогодишње заостајање у развоју. Словенија је заинтересована за сарадњу са другим државама и Црном Гором да дијели искуства, те изградњу бољих сервиса и пословних могућности. Док су словеначке компаније заинтересоване да подијеле своја искуства у дигитализацији друштва и јавне управе са потенцијалним партнерима из Црне Горе, истакао је Копривникар.

Потпредсједник Привредне коморе Иван Савељић казао је да сектор електронских комуникација и информационих технологија континуирано повећава свој удио у укупној економији, што је најбољи показатељ да је ријеч о грани која има изузетно убразан раст, како на локалном, тако и глобалном нивоу.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?