Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Школама додијељено 300 микробитова: крећемо у дигитализацију образовања

Објављено: 07.03.2018. 22:28 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Данас је додијељено 300 микробит џепних рачунара црногорским школама које учествују у пројекту “Школе за 21. вијек”. Пројекат реализују Британски савјет у Црној Гори и Министарство просвјете, а у њему учествује 10 црногорских школа. Овом приликом министар Дамир Шеховић поручио је да Црна Гора креће у дигитализацију образовања, али не на начин да се умртвљује креативни и стваралачки напор дјеце, већ управо супротно: да би се, на начин примјерен данашњим генерацијама, понудио образовни садржај.

“Цијеним да често погрешно разумијемо сврху дигитализације у образовању. Она није ту да учини оно на шта су данашње генерације иначе навикле: да скрати труд, а тиме и паралише сваки нови, стваралачни напор. Дигитализација у образовању и микробит као њен дио, треба да учини управо супротно: изазове код дјетета стваралачни нагон, радозналост у вези са програмирањем и креирањем нових садржаја, или на практичном примјеру приближи неки теоријски концепт. То је дигитализација у образовању.

PR služba Ministarstva prosvjete

Мицро:бит рачунар тако представља средство за рјешавање проблема и иновације у настави било ког предмета. Он садржи низ сензора који се могу кориситити за креирање нових уређаја, и самим тим је креативно неисцрпан.

Знате да је министарсто просвјете ове године почело да даје снажнију подршку пројектима који се тичу коришћења интернет технологија у едукацији, али и пројектима који праве мост између културе и образовања. Та наша подршка није нимало случајна, већ производ планског дјеловања ка стварању система образовања који је практичан и који оплемењује, умјесто оног који захтијева пуку репродукцију“, реако је Шеховић.

Присутнима се обратила и амбасадорка Уједињеног Краљевства Алисон Кемп и директорица Британског савјета Вања Маџгаљ, које су поручиле да је пројекат Школе за 21. вијек, који укључује микробитове, и који ће спроводити Британски савјет и Министарство просвјете у наредне три године, огроман корак напријед. “У Великој Британији дистрибуиран је миллион микробитова основцима, а у Америци и Канади биће дистрибуирано 2 милиона микробитова. Данас су микробит уредјаји дошли и у црногорске школе”, поручила је Маџгаљ.

“Дигиталне технологије мијењају начин на који учимо. Желимо да подржимо едукативну реформу како би били млади конкуретни на тржишту рада. У овом пројекту ученици ће зато имати прилику да сами обликују свој процес учења” поручила је амбасадорка Кемп.

Ријеч је о пилот пројекту, који има за циљ да пружи обуку и подршку за наставнике у области критичког размишљања и рјешавања проблема, дигиталних вјештина и коришћења мицробит рачунара.

У оквиру пројекта укупно 90 наставника из 10 основних школа (ЈУ ОШ Вуко Јововић, Даниловград, ЈУ ОШ Сутјеска, Подгорица, ЈУ ОШ Павле Ровински, Подгорица, ЈУ ОШ Ристо Ратковић, Бијело Поље, ЈУ ОШ Милан Вуковић, Херцег Нови, ЈУ ОШ Анто Ђедовић, Бар, ЈУ Друга основна школа, Будва, ЈУ ОШ Вук Караџић, Беране, ЈУ ОШ Браћа Лабудовић, Никшић, ЈУ ОШ Мустафа Пећанин, Рожаје) је већ прошло обуку са циљем да усаврше своје наставне праксе. Њима ће касније опремити младе људе неким од алата који су им потребни за живот и рад у глобализованој економији.

Истовремено, свих десет школа које учествују у пројекту добиле су данас по 30 мицробит рачунара, на којима ће већ обучени наставници обучавати ученике. Они ће потом моћи да учествују и на међународним такмичењима у кодирању и другим сродним активностима које спроводи Британски савјет.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?