Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба “Палестина, симбол и боја”

Објављено: 09.03.2018. 04:02 Аутор: мку
Изложба “Палестина, симбол и боја” младе палестинске умјетнице Риме Алмозајен отворена је вечерас у Министарству културе.

Изложбу је организовала Амбасада Државе Палестине у Црној Гори у сарадњи са Министарством културе, а на отварању су говорили министар културе Александар Богдановић и амбасадор Државе Палестине Њ.Е. Раби Алхантоули.

Министар Богдановић је у свом обраћању искатао: „Поетика Риме Алмозајен заснива се на поступку који је веома чест и у проседеима наших сликара, а који по правилу представља најбољи начин којим се традиција увезује у савременост. Тако на овим сликама елементи фолклора постају универзални симболи, а традиционалне форме народног стваралаштва откривају се у новом свјетлу, нудећи посматрачу утисак сусрета са древним и савременим истовремено. У времену које се све више указује као епоха убрзања, коријене културе и духа неминовно нагриза заборав, зато оваква умјетност обавља и својеврсну мисију која одржава неопходни баланс између традиције и свремености. Треба истаћи да тај задатак данас у свијету често обављају жене умјетнице. Историја нам показује да је женска креативност знала сачувати оне духовне и идентитетске знаке који су у тим историјским бурама могли нестати. Зато нас посебно радује што на данашњи дан представљамо умјетницу чији је рад на трагу те часне традиције.“

„Захваљујем се Амбасади Палестине и амбасадору Алхантоулиу, за сарадњу захваљујући којој смо ову изложбу уприличили у Пријестоници Црне Горе, а сликарки, госпођи Рими Алмозајен, желим да честитам на изложеним радовима, који ће нам омогућити да бар накрато доживимо и древну и савремену Палестину,“ закључио је министар Богдановић.

Амбасадор Алхантоули је навео како ова изложба предствља први корак у сарадњи у области културе између Црне Горе и Државе Палестине, као и да је за датум њеног отварања изабран баш 8. март, уважавајући значај и улогу жене у Палестини и свијету. Амбасадор је истакао да је тешка реалност учинила палестинске жене снажнијима и није их спријечила од изврсности у многим областима од бизниса до науке, културе и уметности. Још један доказ томе је изложба слика талентоване младе палестинске умјетнице Риме Алмозајен.

Говорећи о значењу представљених радова Амбасадор је рекао: „Изложба 'Палестина, симбол и боја' је фокусирана на насљеђе и традицију Палестине, приближавајући оку посматрача неке елементе из новије, као и неке из старије историје Палестине, попут традиције древне палестинске Кананит цивилизације. Умјетница Рима Алмозајен кроз сопствену призму дочарава разне елементе палестинског насљеђа, дефинишући свој рад као симболичку апстракцију. У својим дјелима се служи јаким бојама па и материјалима који се користе у традиционалној палестинској ношњи, често користећи мотив жене и њен статус у палестинском друштву као инспирацију.“

Изложба ће у Министарству културе бити отворена до 29. марта.



mkuku

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?